fbpx
Сьогодні
13:43 07 Гру 2019

Найбільше перевантажених вантажівок рухаються в нічний час: Укравтодор про перші результати вимірювань системи зважування в русі

За 1 місяць майданчик WiM-2 на трасі Київ-Чоп зафіксував понад 200 фактів порушення габаритно-вагових обмежень. 100 разів вантажні транспортні засоби рухалися із перевантаженням понад 150% – це збільшує руйнівний вплив на дорожнє покриття, щонайменше, в 10 разів.

Перші майданчики системи зважування в русі WiM були запущені в кінці вересня 2019 року. Після проходження етапу конфігурування та збирання первинних даних була зібрана статистика за період з 1 по 30 листопада, що свідчить про чисельні грубі порушення норм навантаження, які значно шкодять дорожньому покриттю.

WiM Зважування в русі

"Система WiM веде цілодобове спостереження, її не можна обійти, чи об'їхати. Ми щосекунди отримуємо дані про кожне порушення – включно із розпізнаним номерним знаком і всіма параметрами. Наразі Укравтодор відпрацьовує систему оперативного інформування Укртрансбезпеки для того, аби порушення було миттєво припинено. Ціна таких перевантажень – збільшення руйнівного впливу на дорогу в 10 і більше разів. Щороку на ремонт доріг Україні потрібні сотні мільярдів гривень, а це гроші – платників податків", – зазначив Олександр Кубраков, керівник Державного агентства автомобільних доріг України.

WiM Зважування в русі

Укравтодор презентував анти-рейтинг ТОП-100 найзухваліших порушників. Рекорд у вантажівки, яку 9 разів фіксували з середнім перевантаженням понад 21 тонну. За словами очільника Укравтодору, така статистика віднині публікуватиметься щотижнево.

WiM Зважування в русі

"Вже зараз ми бачимо високу ефективність системи WiM: у 2017 році було виявлено 11 345 транспортних засобів із порушенням габаритно-вагових параметрів, на які накладено штрафні санкції, тоді як зараз ми можемо вже говорити про щонайменше 1000 порушень за 1 місяць. І це лише на в'їздах до Києва. З метою ефективної взаємодії найближчим часом плануємо підписати меморандум між Укртрансбезпекою, Укравтодором та Нацполіцією щодо обміну інформацією про порушення норм габаритно-вагових параметрів", – підкреслив Олександр Погорілий, голова Державної служби України з безпеки на транспорті.

За словами Андрія Вознюка, начальника відділу інтелектуальних транспортних систем Державного агентства автомобільних доріг України, найбільше перевантажених вантажівок рухаються в нічний час. З 200 перевантажених вантажівок, лише 3 мали чинний дозвіл на вантажні перевезення на ділянці дороги, і лише 1 транспортував стільки, скільки задекларував. Крім перевищення ваги, були зафіксовані також інші порушення, а саме довжини, навантаження на вісь та висоти. Усі ці фактори не тільки чинять непоправну шкоду дорожньому покриттю, але і є додатковим фактором небезпеки для усіх учасників дорожнього руху, адже перевантажений транспортний засіб є гірше керованим, а його гальмівний шлях – вдвічі довший.

WiM Зважування в русі

У підсумку заходу Олександр Кубраков анонсував план дій Укравтодору щодо системного вирішення проблеми руху перевантажених транспортних засобів дорогами України та закликав відповідальний бізнес підтримати ініціативи уряду та відмовитися від небезпечних і незаконних перевезень, які шкодять дорогам і громадянам України.

Довідка. Система зважування в русі WiM – це розумна система збирання інформації про транспортні засоби, які рухаються автомобільними дорогами: дату та час проїзду, температуру навколишнього повітря та дорожнього покриття, смугу та напрямок руху, швидкість руху та державний номерний знак, габаритні розміри, відстань між осями, загальну масу та її розподіл по осях. Мета системи WiM – фіксувати порушення габаритно-вагових обмежень, які є одною з ключових причин передчасного руйнування дорожнього покриття.

Рубрика:
Авто

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: