fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 16:06 29 Лис 2019

Нардеп відповіла на критику законопроекту про заборону пластикових пакетів в Україні

Народний депутат від партії «Слуга народу», авторка законопроекту № 2051-1 про заборону пластикових пакетів в Україні Юлія Овчинникова відповіла на критику законопроекту про заборону пластикових пакетів в Україні.

Про це вона сказала в ексклюзивному коментарі «РУБРИКА».

"Є ряд сфер вжитку, в яких використання пластику, виготовленого з природнього газу та нафти лишається доцільним та необхідним, через відсутність пор в пластикових плівках, а отже їхню здатність не пропускати воду, запахи та забезпечувати стерильність пакування. Тому пластикові плівки і вироби широко застосовуються в медичних і санітарних (гігієнічних) цілях.

Саме з цієї причини згідно проекту закону «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України» в Статті 2. Пункт 3: …заборона не поширюється на надлегкі пластикові пакети… призначені для пакування та (або) транспортування свіжої риби і м'яса та продуктів з них, а також сипучих продуктів, льоду, які розповсюджуються у об'єктах роздрібної торгівлі в якості первинної упаковки", – пояснила пані Юлія.

Вона зазначила, що у подальшому розвиток технологій допоможе взагалі відмовитись від пластикових пакетів.

"Однак, з розвитком технологій передбачається, що ми зможемо повністю відмовитись від використання продуктів переробки викопної нафти та газу та винайти найменш енергозатратні біорозкладні матеріали без нанесення шкоди довкіллю", – резюмує Овчинникова.

Також вона пояснила, чому обмеження пакетів в Україні буде тільки з 2022 року.

Раніше активісти ГО "Україна БЕЗ сміття" розкритикували законопроект 2051-1 щодо обмеження обігу пластикових пакетів. Зокрема, вони зазначили, що під заборону не підпадають спортзали, хімчистки, готелі, будь-які інші заклади, які надають послуги і теж є джерелом розповсюдження поліетиленових пакетів (для упакування чистого одягу, рушників тощо), а також заборона не розповсюджується на домашнє використання.

Нагадаємо, Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроект № 2051-1, який пропонує заборонити пластикові пакети.

"РУБРИКА" спитала еко-активістів про його оцінку та досвід в інших країнах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: