fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 21:30 26 Лис 2019

Пакети в Україні стануть дорожчими: що зміниться з законом про заборону пластикових пакетів

Фото facebook.com/vsi.svoi.store

Верховна Рада в першому читанні підтримала законопроект № 2051-1, який пропонує заборонити пластикові пакети. "РУБРИКА" спитала еко-активістів про його оцінку та досвід в інших країнах.

Згідно законопроекту, пропонується заборонити продаж пластикових пакетів в об'єктах роздрібної торгівлі та об'єктах ресторанного господарства товщиною до 50 мкм з 1 січня 2022 року. Обмеження не поширюватимуться на пакети, які використовуються для пакування та (або) транспортування свіжої риби і м'яса, а також сипучих продуктів, льоду, що поширюються в об'єктах роздрібної торгівлі в якості первинної упаковки.

"Досвід інших країн у сфері обмеження використання пластику – це або заборона пластикових пакетів, або перетворення пакетів на платний, дорогий продукт. За кожен пакетик вже треба платити, наприклад, 20 євроцентів у Німеччині", – розповідає для "РУБРИКА" член правління ГО "Мережа українських сортувальних ініціатив" (МУСІ) Олександр Коваль. 

"Після ведення таких правил, показники користування пакетами одразу падають. Інколи – одразу на 90%. Це показує, що більшість таких пакетиків використовуються бездумно. І, як тільки з'являється обмежувальний механізм, моментально падає використання цих пакетів", – акцентує експерт.

"Більшість виробників пакетів не бачать великої проблеми у забороні. Вони планують просто виготовляти товстіші пакети. І це теж добре. Тому що товстіші пакети краще піддаються переробці.

За словами Олександра Коваля, українські заводи можуть переробляти не всі пакети, а лише певної товщини. Якщо пакети будуть товстіші, то більша їхня кількість піде на переробку, їх буде вигідніше збирати. У Фастові та Харкові є заводи з переробки пакетів. З них потім роблять пакети для сміття.

Крім того, новий законопроект стимулюватиме розвиток виготовлення пакетів з біологічної сировини. "Наприклад, ми спілкувалися з українською корпорацією "Біосфера", і вони вже тестують та будуть анонсувати випуск українських пакетів з рослинної сировини. Можливо, в Україні скоро з'явиться перша вітчизняна компанія, яка виготовляє біо-пакети з кукурудзяного крохмалю чи іншої біологічної сировини", – розповів він.

Такі пакети будуть дорожчими, і це теж плюс. Люди будуть більше думати перед тим, як їх використовувати. Бо зараз безкоштовні пакети використовуються бездумно. Люди беруть пакети для одного огірка, одного банана, одного помідора тощо.

За його словами, і виробникам, і реалізаторам, і користувачам потрібен час для адаптації до нових правил, тому впровадження з 2022 року – цілком обґрунтований термін.

"Якщо ми знаємо, що закон прийнятий та запрацює, то має бути час, щоб виробники своє виробництво переорієнтували за новими правилами, – вважає він. – Вже зараз деякі великі мережі магазинів вводять альтернативу. Наприклад, ми спілкувалися з "Метро", вони вже шукають, чим замінити пластикові пакети. Це можуть бути картонні пакети, крохмальні пакети, багаторазові еко-торбинки".

Також еко-активісти дали пораду законотворцям.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: