fbpx
Сьогодні
14:19 27 Лис 2019

Падіння у 10 разів за 5 років: у ДФС розповіли про обсяги експорту українського бурштину

Обсяг легального українського експорту бурштину за п'ять років знизився майже у 10 разів. У 2014 році він складав – 178,4 тонн, у 2018 – 18,4 тонн.

Про це йдеться у відповіді Державної фіскальної служби на запит «Рубрики».

За січень-вересень 2019 року експорт склав 13,3 тонн.

Уточнюється, що окремого товарного коду для бурштину УКТЗЕД не передбачено, тому вказаний товар кваліфікується за кодом товарної підкатегорії 9602 00 00 00 «матеріали оброблені рослинного або мінерального походження для різьблення та вироби з них; вироби формовані або різані з воску, стеарину, натуральних смол або натурального каучуку або модельних паст та інші формовані або різані вироби, в іншому місці не зазначені; оброблений не стверділий желатин (крім желатину товарної позиції 3503) і вироби з не стверділого желатину» згідно з УКТЗЕД.

експорт бурштину

Примітно, що вартість за тонну бурштину, який легально експортується, за п'ять років також знизилася у тричі. У 2014 році вартість тонни складала  33,8 млн дол., у 2018 році – 10,8 млн дол.

Станом на 1 жовтня 2019 року, згідно обсягу експорту та його вартості, – 4,3 млн дол.

Також зазначається, що упродовж 2018 року митницями ДФС виявлено 54 факти нелегального переміщення через митний кордон України товару бурштин (сукциніт) у загальній кількості 5,8 тонн.

У 2019 році, станом на 23.10.2019, митницями ДФС виявлено 42 факти переміщення через  митний кордон України зазначеного товару у загальній кількості понад 6,6 т.

Нагадаємо, у листопаді парламент України прийняв у першому читанні проект закону про легалізацію видобутку бурштину.

Дивіться новий фільм-репортаж проекту "Екорубрика" – Що видобуток бурштину зробив з українським Поліссям

#ЕкоРубрика — медіа-проект видання "Рубрика". В його рамках реалізується серія фільмів з українських міст про їх екологічні проблеми і способи вирішення. Щомісяця на YouTube-каналі з'являються нові випуски. Підписуйся на Рубрика TV, щоб не пропустити. Також щотижня публікуються caption-відео — короткі ролики з титрами — про еко-френдлі способи життя.

Знай більше про екологію: підписуйся на ЕкоРубрику в Facebook и Telegram

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: