fbpx
Сьогодні
15:24 17 Лис 2019

ФСБ виключила захоплені українські кораблі з речдоків, їх мають повернути 18 листопада

Слідчі ФСБ Росії виключили захоплені українські кораблі з числа речових доказів у справі раніше захоплених у Керченській протоці і звільнених українських моряків до його розгляду у російському суді.

За даними джерела ТАСС, українські кораблі виключені російськими слідчими з числа речових доказів у кримінальній справі стосовно моряків.

У свою чергу адвокат українських моряків Микола Полозов у Facebook заявив, що Міжнародний трибунал ООН з морського права 25 травня 2019 року виніс "наказ про застосування забезпечувальних заходів" і зобов'язав РФ "негайно повернути Україні два малих броньованих артилерійських катери "Нікополь" і "Бердянськ", а також рейдовий буксир "Яни-Капу".

"На початку вересня військовополоненим українським морякам був змінений запобіжний захід і вони змогли повернутися в Україну. Таким чином підпункт 1 (b) наказу трибуналу російською владою було виконано. Те ж стосується підпункту 1 (a) про повернення кораблів. Просто зараз кораблі "Бердянськ", "Нікополь" та "Яни-Капу" виводять з Керчі. Після їх передачі Україні РФ зможе надати звіт трибуналу ООН про виконання двох пунктів наказу трибуналу", – написал він.

Щодо третього пункту наказу, за словами Полозова, провадження у кримінальній справі в РФ про незаконний перетин кордону групою осіб є триваючим порушенням імунітету українських військових судів і членів їх екіпажів, "і безумовно ускладнює суперечку, розглянуту Міжнародним трибуналом ООН з морського права".

"Після повернення в Україну захоплених моряків та кораблів природним і розумним завершенням всієї цієї історії в Росії має бути припинення кримінальної справи проти моряків", – підсумував Полозов.

Захоплені рік тому біля Керченської протоки українські катери «Нікополь» і «Бердянськ» та буксир «Яни Капу» повернуть Україні 18 листопада. Про це «Интерфаксу» повідомили в так званому «прикордонному управлінні ФСБ в республіці Крим».

У відомстві розповіли, що українські кораблі йдуть на буксирі до погодженого місця зустрічі, де 18 листопада їх повернуть Україні. Інші деталі процедури «прикордонники» відмовились розкривати.

Зустріч сторін повинна відбутися в морі приблизно за 60 миль від Одеси.

На даний момент стан катерів і буксира, які рік утримувала Росія, невідомий.

Нагадаємо, Єрмак заявив, що процес повернення захоплених РФ кораблів на завершальному етапі.

Раніше Кремль заявив, що повернення українських кораблів не пов'язане з "нормандської зустріччю".

17 листопада стало відомо, що українські кораблі покинули Керч та пройшли під Кримським мостом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: