fbpx
Сьогодні
10:35 14 Лис 2019

Ґрета Тунберг перетне Атлантику на катамарані з сонячними батареями

16-річна екоактивістка зі Швеції Ґрета Тунберг попливе на катамарані зі США до Іспанії, щоб взяти участь в 25-й конференції зі зміни клімату (COP25) з 2 по 13 грудня

Про це вона повідомила у Twitter.

"Мені запропонували проїхати з Вірджинії на 48-кратному катамарані La Vagabonde. Австралійці  з Англії перевезуть мене через Атлантику. Ми пливемо до Європи завтра вранці!", – зазначила активістка.

Ґрета Тунберг

The New York Times пише, що дорога займе від двох до чотирьох тижнів.

За словами експертів, листопад – не зовсім відповідний сезон для подібних подорожей. Температура місцями вже опустилася до -1 за Цельсієм, можливі опади у вигляді мокрого снігу.

DW повідомляє, що у катамарана практично немає вуглецевого сліду, він оснащений сонячними батареями і гідрогенераторами. Крім того, на відміну від яхти Malizia II, на якій Грета добиралася в Нью-Йорк, нинішнє судно обладнане зручностями.

Нагадаємо, що з екологічних міркувань дівчина відмовляється від перельотів на літаках, які, за її словами, є одним з найголовніших джерел викидів в атмосферу парникових газів.

Зворотну подорож школярка здійснить на катамарані з австралійськими YouTube-блогерами Райлі Вітлумом і Елайной Караусу. Цього разу з ними і Гретою Тунберг відправиться в плавання британська професійна яхтсменка Ніккі Хендерсон.

Раніше шведська активістка опублікувала в соцмережах звернення, в якому написала: "Тепер мені потрібно якось перетнути Атлантику в листопаді… Якщо хтось може мені допомогти знайти транспорт для цього, я буду дуже вдячна".

Нагадаємо, 16-річна школярка Грета Тунберг розпочала Марші за клімат. Вона пропускала школу щоп'ятниці, починаючи з серпня 2018 року, а натомість виходила на одиночні пікети біля будівлі шведського парламенту, вимагаючи вжити заходів для запобігання глобальному потеплінню. Така акція стала початком рух Fridays for Future. Відтоді до нього долучилися понад мільйон молодих людей з усього світу.

23 вересня 2019-го Грета Тунберг приїхала на Генасамблею ООН і під час свого виступу звинуватила світових лідерів у зраді нового покоління через недостатню боротьбу проти зміни клімату.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: