fbpx
Сьогодні
12:40 25 Вер 2019

"Як ви смієте?!": повна промова Грети Тунберґ на Саміті ООН з питань клімату

Страсна промова 16-річної шведської школярки Грети Тунберґ з трибуни кліматичного саміту ООН, який проходив в Нью-Йорку 22-23 вересня, напевно увійде в історію.

Фото Reuters

Фото Reuters

Юна екологічна активістка звернулася до світових лідерів, звернувши їхню увагу на глобальну екологічну катастрофу, яка неминуче здійсниться на Землі, якщо не вжити негайних заходів на захист клімату.

Грета Тунберг

Фото Reuters

Повна мова Грети Тунберґ повністю:

«Я хочу сказати, що ми будемо за вами стежити. Це все неправильно. Я не повинна тут перебувати. Я повинна бути зараз в школі по той бік океану. А ви звертаєтесь до нас, молодих, за надією. Як ви смієте? Ви вкрали у мене мрії і моє дитинство своїми порожніми розмовами. І мені ще пощастило. Люди страждають, люди вмирають, руйнуються цілі екосистеми. Ми на порозі масового вимирання. А ви тільки і можете, що говорити про гроші, і розповідати казки про постійне економічне зростання. Так як же ви смієте?!

Грета Тунберг

Фото Reuters

За останні 30 років вчені попереджають нас. Як ви можете це ігнорувати? Як ви можете стверджувати, що робите все можливе, якщо ні політичного курсу, ні необхідних рішень до сих пір немає?

Ви говорите, що чуєте нас і розумієте, що не можна зволікати. Але як би засмучена і зла я не була, я не хочу в це вірити. Тому як? Якщо ви дійсно розумієте і все одно нічого не робите, ви робите підло. І я відмовляюся вірити в це.

Якщо ми зменшимо викиди в два рази за 10 років, шанси, що глобальна температура залишиться нижче 1,5 градусів, складають тільки 50%. Буде запущена необоротна ланцюгова реакція, якої людство не зможе управляти. Може, для вас 50% достатньо.

Але цей показник не включає в себе критичних точок, зворотний зв'язок і додаткове нагрівання, замасковане забрудненням повітря або такі аспекти, як баланс і кліматична справедливість.

Грета Тунберг

16-year-old Swedish Climate activist Greta Thunberg departs after speaking at the 2019 United Nations Climate Action Summit at U.N. headquarters in New York City, New York, U.S., September 23, 2019. REUTERS/Lucas Jackson

Нашому поколінню доведеться позбавлятися від сотень мільярдів тонн ваших викидів. А технологій, які могли б це зробити, не існує. Тому 50% – це ризик, який для нас неприйнятний. Саме нам доведеться миритися з наслідками.

Згідно Паризької угоди, є 67% -ва ймовірність того, що глобальні температури не перевищать 1,5 градусів, якщо з першого січня 2018 року світ викине не більш 420 гігатонн вуглекислого газу. Зараз ця цифра становить менше 350 гігатонн. Як ви смієте робити вигляд, що все можна виправити за допомогою одних лише технічних рішень? З нинішнім рівнем викидів залишилися 350 тонн будуть вичерпані за вісім з половиною років.

Потім не буде ніяких рішень або планів на зразок тих, що були тут сьогодні представлені, тому що ці цифри занадто незручні, а ви не наважуєтеся сказати все, як є насправді. Ви нас піддаєте, і молоді люди починають це усвідомлювати.

На вас дивляться всі майбутні покоління. І якщо ви вирішите нас зрадити, я клянусь, ми вас ніколи не пробачимо. Ви не зможете піти від відповіді. Прямо тут і прямо зараз ми проводимо межу. Планета прокидається, і настають великі зміни, подобається вам це чи ні».

Емоційне звернення шведської школярки має всі шанси увійти в історію – поряд з «Я звинувачую» Еміля Золя або «У мене є мрія» Мартіна Лютера Кінга.

Знай більше про екологію: підписуйся на ЕкоРубрику в Facebook и Telegram

Допомагати планеті — це і про сміливість діяти. У будь-якому віці.

Історія 16-річної Грети зі Швеції, яка надихнула молодь у всьому світі на рух – у спеціальному відео Екорубрики

39442

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: