fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 20:54 29 Жов 2019

Вибух на заводі в Дніпрі: експерт пояснив, наскільки це небезпечно

Вчора вночі у Дніпрі трапився масштабний вибух на маслоекстракційному заводі "Потоки" на вулиці Байкальській.

Вибух стався у складській будівлі та одразу після цього спалахнула пожежа. Загальна площа руйнування склала 4,2 тисячі квадратних метрів. Відомо, що повністю зруйновано склад та в приміщенні адміністративно-побутового корпусу вибило двері та вікна.

Але причина пожежі та вибуху досі встановлюється. Як і не було офіційних заяв щодо впливу вибуху на стан довкілля та здоров'я містян.

Для того, щоб знайти відповіді на питання, про які мовчать представники влади та держслужб, Рубрика звернулася за коментарем до науково-технічного радника міжнародного проєкту "Чисте повітря для України", експерта з екологічної безпеки Максима Сороки. 

З позиції екологічної безпеки, будь-яка пожежа і неконтрольоване горіння спричиняє великі емісії забруднюючих речовин у довкілля та атмосферне повітря

Пожежа та відповідна аварійна емісія сталася вночі. Через нічний час більшість містян були вдома і потенційно отримали мінімальну дозу забруднюючих речовин. Крім того, географічне положення підприємства і напрямок вітру сприяли тому, що викиди від основної житлової забудови віднесло за місто у полонини.

😷 ЗАБРУДНЮЮЧІ РЕЧОВИНИ

Під час пожежі  забруднюючі речовини напевно виділялися у значних концентраціях.  Від будь-якої пожежі є стандартний набір забруднюючих речовин – тверді зважені часточки різних фракцій (у тому числі РМ10  та РМ2.5), двооокис вуглецю (СО2)  та монооксид вуглецю (чадний газ, CO), сірчистий ангідрид (SO2), група оксидів нітрогену (NOx).

В умовах такої пожежі велика вірогідність викиду різноманітних кисень-вмістких органічних сполук гомологів фенолу, формальдегіду, ацетону, оцтової кислоти та оцтового ангідриду. Враховуючи наявність у зоні горіння пластмасових виробів та конструкцій у атмосферне повітря могли надходити синильна кислота (ціаніста кислота), фурфурол, гомологи піридину та інших речовин. Недарма ВООЗ виділяє пожежі – як окремий фактор ризику для здоров'я людини, що спричинений забрудненням атмосферного повітря.

Більш складна задача – оцінити викид специфічних, високотоксичних речовин. Судячи з інформації, яка є в наявності, горіли матеріальні склади, і вибух був там же. І тут виникає питання: «Що саме там горіло?».

Якщо там горіли органічні розчинники типу нефрасу, тоді під час неконтрольованого горіння можуть виділятися дуже токсичні сполуки  – поліциклічні ароматичні вуглеводні, у тому числі гетероциклічні та похідні біфеніли. Всі вони мають гостру токсичну, концерогенну або мутагенну дію на організм людини.

Якщо там горіли олія, жири, сировина для виробництва олії та різні оліє-вмісткі відходи – тоді тут питання більш складне. Під час неконтрольованого горіння такої сировини окрім вище зазначених сполук виділяється велика кількість акролеїну та його гомологів – які є доведеними канцерогенами або мутагенами.  Не факт, що вміст цих сполук спостерігали та вимірювали під час пожежі.

☢️ ТОКСИЧНІСТЬ ВИКИДУ

При горінні органічної речовини без нормального доступу кисню виділяється чорний дим з особливо небезпечними твердими часточками – його називають аерозоль, що містить чорний вуглець. Нещодавно в ЄС за рекомендаціями ВООЗ було визнано, що цей чорний вуглець (сажа, попіл що утворюються в наслідок порушення стехіометричних умов горіння органічної речовини) є дуже токсичним і за ним має бути окремий нагляд та контроль.

Під час пожежі чорний вуглець виділяється у вигляді чорного мілкодисперсного пилу (це, за фактом, є недопалені залишки, вуглець у різних формах), який  на своїй поверхні абсорбує велику кількість органічних токсичних речовин (в першу чергу бенз(а)пірен та інші біфеніли), які утворюються під час горіння та містяться у викидає.  Судячи по світлинам інциденту, цей токсичний високодисперсний пил виділявся під час пожежі.

Проте в Україні проблема виділення чорного високодисперсного пилу не регламентується та не контролюється. Тому перевірити цю думку фактично не має можливості.

💨 КЛІМАТИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ

Вчора у Дніпрі на Лівому березі ми спостерігали інверсію, наслідком якої був  туман. Як природне явище туман, під час таких подій, на жаль перетворюється на токсичний смог.

З одного боку це зменшує територію ураження, тому що токсичні речовини аерозолю від пожежі швидше  випадають на поверхню землі. А з іншого боку, вони посилюють токсичну дію цих речовин та збільшують ризик для здоров'я населення навіть під час короткострокових експозиції на органи дихання.

Таким чином, пожежа створила канцерогенний та неканцерогенний ризик для здоров'я населення та значний викид забруднюючих речовин у атмосферне повітря.

ЯК ЗАХИСТИТИСЯ?

☝️ При таких масових пожежах к першу чергу страждають органи дихання, тому краще не знаходитися на відкритому повітрі та берегти себе від надлишкової експозиції –  ураження. Цей дим з токсичними сполуками доволі швидко осідає (в умовах інверсії та туману), і ситуація нормалізується.

☝️ Якщо все ж потрібно виходити на вулицю, то варто користуватися спеціальними масками. НЕ МАРЛЕВИМИ та тривіальними респіраторами! Є спеціальні стандартні маски на основі HEPA-матеріалів. Цей матеріал затримує дрібнодисперсний пил (чорний вуглець) і захищає вас від токсичних речовин, мутагенів та канцерогенів, які абсорбувалися на поверхні цього пилу.

☝️ Тим людям, які опинились у зоні ураження і почуває себе зле, обов'язково звернутися до лікарів.

☝️ І зробіть собі профілактику. Наприклад, гарною профілактикою проти токсичної дії частини зазначених органічних сполук є вживання молока. Але не всім людям можна молоко – у цьому випадку необхідно прийняти якийсь ентеросорбент сорбент, наприклад  Активоване вугілля.

☝️ Якщо така пожежа відбулась влітку, або у той час, коли люди збирають врожай (якщо подивитися по карті, то у нашому випадку забруднення віднесло на сільськогосподарські­ землі), то варто або дуже ретельно мити городину, або не вживати взагалі. Так як цей чорний високодисперсний пил осідає на поверхню землі та всі абсорбовані на його поверхні токсичні речовини потрапляють у рослини.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: