fbpx
Сьогодні
Фото 11:18 19 Жов 2019

#Шукай: у Києві з'явився мініатюрний ланцюговий міст

Двадцять другу мініскульптурку проєкту "Шукай!" – Миколаївський ланцюговий міст – відкрили у Києві.

Про це написала авторка проєкту Юлія Бевзенко на своїй сторінці в Facebook.

ланцюговий міст Шукай

Прикмета нової атракції: "Мене потри – свій берег обери".

Де знайти: скульптурка розташована на вул. Болсуновській, 13-15, неподалік від станції метро "Дружби народів".

ланцюговий міст Шукай

ланцюговий міст Шукай

Як розповіли автори проекту "Шукай", туристи, що відвідують Київ, іноді дивуються, що в нашому місті, хоч воно і розташоване по обох берегах Дніпра, замало мостів. Справа в тому, що Київ тривалий час стояв лише на одному, правому, березі. Але все одно проблема перевозу через велику ріку — її ширина в районі міста складає приблизно кілометр – завжди стояла гостро.

ланцюговий міст Шукай

ланцюговий міст Шукай

Як відомо, Миколаївський ланцюговий міст — перший капітальний міст через Дніпро в Києві. Монументальну кам'яну споруду, яка утримувалась над рікою важкими ланцюгами (кожна ланка важила 192 кг), відкрили 1853 року. Конструкція стала справжнім дивом техніки свого часу. На той момент це був єдиний в світі шестипролітний міст. Його зменшена точна срібна копія була виставлена на Всесвітній виставці в Лондоні.

Міст простояв до 1920 року, коли один з прольотів був підірваний польським військом, що відступало з Києва. Потім відомий мостобудівник Євген Патон поставив на цьому місці новий міст, який було підірвано у 1941 році під час відступу радянських військ. А в 1965 році на цьому місці з'явився міст Метро. Зараз, під час низької води, з нього інколи можна розгледіти темні камені – це виступають з-під води опори старого Ланцюгового мосту.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: