fbpx
Сьогодні
16:40 18 Жов 2019

Ціна на імпортний газ для України може бути на 20% нижчою, - Нафтогаз

Юрій Вітренко

У Нафтогазі заявили, що ціни на газ в Україні можуть бути нижчими на 20% навіть без укладання нового договору про постачання газу з Газпромом. Для цього потрібно, щоб російська компанія припинила зловживати монопольним становищем.

Про це повідомив виконавчий директор Нафтогазу Юрій Вітренко.

«Підтверджую, що ціна на імпортний газ для України може бути на 20% нижчою. І для цього навіть необов'язково укладали контракт між Газпромом та Нафтогазом, або іншою українською компанією», — повідомив Вітренко, коментуючи заяву очільника Газпрому Олексія Міллера.

За словами Вітренка, газ в Україні може подешевшати на 20%, якщо Газпром почне працювати за європейськими правилами та припинить зловживати домінуючим становищем на ринку постачання газу у Європі.

«Зокрема потрібно, щоб Газпром не відмовляв європейським компаніям перенести точки передачі газу на кордон Україна-РФ. І щоб Газпром пропонував свопи іншим газовидобувним компаніям в РФ, забираючи у них газ всередині РФ і повертаючи його на кордоні Україна-РФ, чином виконуючи передбачену законодавством РФ функцію єдиного експортного каналу», — заявив Вітренко.

Він додав, що газ в Україні стане дешевшим ще й після того, як Газпром припинить блокування постачання газу з країн Середньої Азії, зокрема Туркменістану. Наразі Росія викуповує газ у цих країн та перепродає за набагато вищими цінами у Європі.

Газпром є єдиною компанією в Росії, яка має право на експорт газу, водночас видобувають газ у Росії ще й багато приватних компаній.

Нагадаємо, що Верховна Рада підтримала важливий законопроєкт по Нафтогазу.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: