fbpx
Сьогодні
16:09 18 Жов 2019

Верховна Рада підтримала важливий законопроєкт по Нафтогазу: деталі

Верховна Рада України підтримала у першому читанні законопроєкт, необхідний для проведення анбандлінгу Нафтогазу, тобто відокремлення управління газотранспортною системою від Нафтогазу. Проведення анбандлінгу зробить можливим укладання нового договору про транзит за європейськими правилами.

За відповідне рішення проголосувало 286 депутатів.

Законопроєкт пропонує внести зміни до низки чинних законів України, даючи можливості створити незалежного оператора газотранспортної системи, який не буде належати Нафтогазу. На підтримку цього закону виступали у Нафтогазі, уряді та у Європейському енергетичному співтоваристві.

«Я вдячний депутатам, які зробили надважливий для країни крок. Цю тему парламентарі попередніх скликань не наважувались навіть обговорювати. Після ухвалення законопроекту Верховною Радою Україна отримає можливість ефективно завершити процес анбандлінгу і посилить свої позиції на переговорах щодо продовження транзиту», — прокоментував рішення Ради голова Нафтогазу Андрій Коболєв.

Автори законопроєкту та урядовці запевняють, що його ухвалення не передбачає приватизацію, концесію чи будь-які інші дії з українською ГТС. Вона залишиться виключно у державній власності.

Напередодні президент Росії Володимир Путін заявив, що РФ готова укласти новий транзитний контракт з Україною за європейським законодавством. У Нафтогазі зазначили, що таку заяву Путін зробив через те, що Росія не вірить, що Україна встигне запровадити європейське законодавство до кінця року.

Нагадаємо, у Нафтогазі прокоментували заяву Газпрому про те, що умовою підписання нової угоди про транзит газу через Україну до Європи є відмова від виграшу у Стокгольмському арбітражі.

"Слуга народу" посварилася з Гончаруком на закритому засіданні сьогодні через ГТС.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: