fbpx
Сьогодні
16:36 16 Жов 2019

Зеленський підписав закон про захист прав споживачів фінансових послуг

Президент України Володимир Зеленський підписав закон про захист прав споживачів фінансових послуг, який передбачає покарання фінансових установ за неправдиву інформацію про свої фінансові продукти.

Ці дані містяться на сайті Верховної Ради.

Закон набуде чинності через 3 місяці з дати публікації в офіційній пресі уряду.

«Фінансові установи розкриватимуть повну інформацію про вартість послуг у рекламі та на сайтах. Українцям стане легше приймати правильні фінансові рішення. І вони будуть захищені від нав'язування непотрібних послуг, адже розумітимуть, які саме послуги включаються у повну вартість», — прокоментували рішення у Національному банку.

Там нагадують, що за порушення прав споживачів фінансових послуг, таких як кредит, депозит та страхування, накладатимуть штрафи у розмірі до 13,6 тисячі гривень.

Зазначається, що законом передбачається покарання фінансовим компаніям та банківським установам за те, що вони надають неправдиву інформацію про послуги, які надають. Зокрема, щодо відсоткових ставок за кредитами та депозитами, комісій та інших платежів, які присутні у кредитній угоді, але відсутні у рекламі фінансової послуги.

«Так, проведені серед банків дослідження щодо висвітлення реальної ставки з урахуванням загальних витрат за кредитом показали, що задекларована банком номінальна процентна ставка споживчого кредиту часто виявляється значно меншою від розміру реальної процентної ставки, розрахованої з включенням до загальних витрат за кредитом послуг третіх осіб, що суттєво збільшує загальні витати за кредитом», — йдеться у пояснювальній записці до закону.

Депутати сподіваються, що новий закон допоможе споживачам побачити реальну картину вартості кредитів та підвищить рівень довіри населення до банків, страхових компаній та інших фінансових установ.

Нагадаємо, що президент України підписав закон про перезавантаження НАЗК і відкриття декларацій СБУ.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: