fbpx
Сьогодні
16:16 16 Жов 2019

Президент України підписав закон про перезавантаження НАЗК і відкриття декларацій СБУ

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, який перезавантажує Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) і відкриває декларації чиновників Офісу президента, керівництва Служби безпеки України та інших силовиків.

Про це повідомляється на офіційному порталі Верховної Ради України.

Згідно із законом, керувати діяльністю НАЗК замість п'яти членів буде голова, якого призначає і звільняє Кабінет міністрів. Отже, форму управління НАЗК буде змінено з колегіальної на одноосібну.

Голову призначатимуть на чотири роки, одна і та сама особа не зможе обіймати цю посаду двічі поспіль, а однією з підстав для звільнення буде висновок комісії з проведення незалежної оцінки ефективності діяльності НАЗК про неефективність такої діяльності. Голова агентства зможе призначити собі трьох заступників.

Велика кількість змін вноситься до закону про запобігання корупції.

Відтепер всі посадовці СБУ, інші силовики та розвідники, які призначаються президентом або Радою, мають подавати відкриті декларації. При цьому декларації звичайних оперативників та розвідників, які виконують важливі таємні завдання і далі можуть бути закритими.

В законопроекті також міститься норма про скасування державне фінансування партій.

Право на держфінансування матимуть виключно партії, що на виборах до Верховної Ради набрали не менше 5% голосів (раніше було 2%).

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: