fbpx
Сьогодні
13:24 16 Жов 2019

Судова реформа Зеленського: Рада змінила порядок утворення ВККС і скоротила склад Верховного суду

Фото Reuters

Верховна Рада ухвалила у другому читанні і в цілому президентський законопроект № 1008 щодо діяльності органів суддівського врядування. За проголосували 236 народних депутатів.

Онлайн-трансляцію вів офіційний канал "Рада".

Верховний суд

Закон передбачає скорочення складу Верховного суду з 200 до 100 осіб та зменшення базового окладу з 75 до 55 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (у 2019 році – з 144 тис. 75 грн до 105 тис. 655 грн).

Голова Верховного суду Валентина Данішевська прокоментувала запропоновані нововведення.

"Я би хотіла зазначити тут, що зі зміною Верховної Ради, зі зміною виконавчої гілки влади, зі зміною президента судова гілка влади розпуску не підлягає. … Дисциплінарні процедури, які пропонуються, скорочені, без надання можливості судді підготуватися належним чином, вкрай знищать незалежність судової системи. І подумайте, будь ласка, чи потрібен комусь такий суддя в Україні?" – сказала Данішевська.

Вона підкреслила, що "не лише перезавантаження Верховного Суду вплине на стабільність судової системи".

Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС)

Законопроектом скорочується склад Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) з 16 до 12 членів. Сума винагороди ВККС встановлюється на рівні посадового окладу судді вищого спеціалізованого суду.

Встановлюється, що Вища кваліфікаційна комісія суддів України є державним колегіальним органом суддівського врядування.

Зараз до ВВКС 8 членів призначають з'їздом суддів, 2 – з'їздом представників юридичних вишів, 2 – з'їздом адвокатів, 2 – омбудсменом, 2 – головою Державної судової адміністрації України. Натомість закон запроваджує конкурс, який проведе Вища рада правосуддя.

Відповідно до документу, до ВККС може увійти політично нейтральний громадянин України зі стажем від 15 років (і який володіє державною мовою). До ВККС заборонили обирати колишніх членів Вищої ради правосуддя.

Законом передбачено етапи конкурсу. Бажаючі подають документи до секретаріату Вищої ради правосуддя, щодо кандидатів мають провести спецперевірку. Фінальне рішення щодо кожного ухвалює конкурсна комісія шляхом відкритого голосування.

Положення про конкурс затвердить Вища рада правосуддя. Конкурсну комісію також створюватиме Вища рада правосуддя – до неї мають увійти 3 особи від Ради суддів та 3 міжнародних експерта.

Комісія прийматиме рішення чотирма голосами, при чому три з них мають належати міжнародним експертам.Фінансування діяльності конкурсної комісії може здійснюватися із залученням міжнародної технічної допомоги.

Зараз члена ВККС може звільнити або сама комісія, або орган, який делегував кандидата. Відповідно до законопроекту, Вища рада правосуддя може звільнити члена ВККС більшістю голосів.

Нова причина ймовірного звільнення члена ВККС – "грубе чи систематичне нехтування обов'язками, недотримання етичних стандартів судді".

Комісія з питань доброчесності та етики

Документ передбачає утворення нового органу – Комісії з питань доброчесності та етики. Колегіальний орган при Вищій раді правосуддя (ВРП); складається із трьох представників ВРП і трьох міжнародних експертів (при цьому участь міжнародних експертів у цій комісії припиняється через 6 років з набрання чинності цим законом).

Як саме обиратимуть і призначатимуть членів Комісії, визначить регламент Вищої ради правосуддя.

Передбачається, що Комісія прийматиме рішення більшістю, а якщо голосів за і проти буде порівну – перевага залишається за міжнародними експертами.

Серед основних завдань Комісії з питань доброчесності та етики – оцінка відповідності кандидата принципам добросовісності та етичних норм судді під час проведення спецперевірки; затвердження висновків про невідповідність (тоді кандидатуру не зможуть призначити на посаду); моніторинг інформації про суддів Верховного суду для виявлення дисциплінарних порушень; внесення подання про звільнення члена ВККС та ВРП.

Такій Комісії (у тому числі працівникам секретаріату) надали право запитувати документи та інформацію, а також доступ до держреєстрів.

Члени Комісії мають вживати заходи для захисту конфіденційної інформації, яку дізналися при виконанні обов'язків.

Вища рада правосуддя

Посадовий оклад члена Вищої ради правосуддя встановлюється у розмірі посадового окладу судді Верховного Суду (скасовується коефіцієнт 1,5).

Члена Вищої ради зможуть звільнити через недотримання етичних стандартів судді. Таке рішення затверджуватиме сама Вища рада правосуддя на підставі подання Комісії з питань доброчесності та етики.

Законопроект встановлює, що Вища рада правосуддя приймає рішення у нарадчій кімнаті тільки в окремих випадках – якщо це може призвести до розголошення таємниці, що охороняється законом; для запобігання розголошенню особистої інформації осіб, які беруть участь у розгляді дисциплінарної справи.

Майже всі норми закону набудуть чинності наступного дня після офіційного опублікування, а скасування норм про винагороду за успішно пройдене кваліфікаційне оцінювання – з початку 2020 року.

Повноваження членів ВККС припиняються у день набрання чинності цим законом.

Вища рада правосуддя протягом 90 днів має сформувати новий склад ВККС за результатами конкурсу, а також затвердити персональний склад Комісії з питань доброчесності та етики.

Комісія з питань доброчесності та етики протягом 30 днів з дня її утворення має перевірити членів Вищої ради правосуддя (крім голови Верховного суду), призначених до набрання чинності цим законом, на відповідність критеріям доброчесності, етичних стандартів судді. За результатами можливе рішенням про звільнення члена ВРП.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: