fbpx
Сьогодні
11:55 11 Вер 2019

У Раді підтримали у першому читанні підняття порогу незаконного збагачення

Фото Reuters

Верховна Рада ухвалила у першому читанні президентський законопроект №1031 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування і покарання за набуття таких активів".

Ухвалення відповідного рішення підтримали 316 народних депутатів при мінімально необхідних 226.

Водночас було ухвалено рішення щодо скорочення вдвічі строків підготовки законопроєкту до другого читання, яке підтримали 254 депутати.

Про що йдеться у законопроекті:

Документом пропонується повернути кримінальне покарання за незаконне збагачення з урахуванням висновків Конституційного Суду. Злочином вважатиметься набуття активів, яке на понад 15 тисяч неоподатковуваний мінімум доходів громадян перевищує законні доходи (близько 14,5 млн грн).

За необґрунтоване збагачення загрожуватиме від 5 до 10 років позбавлення волі з позбавленням права займати певні посади та займатись певною діяльність. Такі активи зможуть бути предметом спеціальної конфіскації. При цьому, якщо різниця між набутими активами та законними доходами сягатиме від 960 тис. грн (500 прожиткових мінімумів для працездатних) до 11,2 млн грн, статки будуть стягуватися судом в цивільному порядку.

Позови про стягнення активів розглядатиме Вищий антикорупційний суд, а звертатися до суду будуть прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Законопроектом також пропонується стягувати активи понад 1 млн грн, незаконно отримані чиновником за чотири роки до початку дії закону: якщо на час набуття чинності вони перебували у власності чиновника або третіх осіб, які набули це майно за його вказівкою чи за його гроші. Така норма може дозволити конфіскувати незаконно набуті активи фігурантів справ НАБУ, які уникли покарання завдяки рішенню Конституційного Суду.

Нагадаємо, "Голос" виступав за те, аби лишити поріг на рівні 3 млн грн.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: