fbpx
Сьогодні
14:54 08 Вер 2019

Стали відомі деталі вивезення Цемаха з Донецька: загинув розвідник

Фігуранта справи про авіакатастрофу МН17 Володимира Цемаха разом зі спецслужбами забирали бійці 74-го окремого розвідбату ЗСУ, в результаті, один з розвідників загинув, інший — втратив ногу.

Про це розповів Радіо Донбас. Реалії один з учасників операції.

За його словами, під час вивезення Цемаха 27 червня був смертельно поранений сержант 74 ОРБ Олександр Колодяжний. Він помер 11 липня в військовому госпіталі в Києві, не приходячи до тями.

Офіційно з операції з вивезення Цемаха досі не зняли гриф секретності.

«З нашого боку підготовка до операції зайняла буквально добу. Інші служби, звісно, готувалися до неї довше, але деталі ми, як завжди, зумисне не розпитували. Якщо щось піде не так — краще знати менше», — розповів учасник операції на умовах анонімності.

Він зазначив, що складність операції полягала в тому, що на певній ділянці під Донецьком ворог стояв досить купчасто: його вогневі позиції могли перебувати буквально в 100 метрах один від одного.

«У так званій «ДНР» й досі не знають, в яку саме прогалину ми залізли, щоб вивезти Володимира Цемаха», — додав він.

«Ділянку, якою рухалися хлопці з мого підрозділу, з тієї сторони контролювала так звана 100-а бригада «гвардії» «ДНР». Від початку війни ми працювали у багатьох місцях Донбасу, і тому я упевнено можу сказати: тільки вони, оця «сота бригада», виставили довкола себе настільки багато заборонених Женевською конвенцією протипіхотних мін (ПМН). Інші підрозділи бойовиків також використовують ПМН, але «сотка» — найбільше» — розповідає учасник операції.

Загиблий розвідник Олександр Колодяжний

Загиблий розвідник Олександр Колодяжний

«Щоб вивезти Цемаха, сержанту Олександру Колодяжному та ще одному нашому бійцю, фактично, довелося йти мінним полем. Хлопці спускалися через пагорб, Саша з'їжджав на стегні й «зірвав» ПМН. Другий боєць підбіг, щоб надати йому допомогу, й сам теж підірвався. Міна спрацювала одночасно біля Сашкової голови і ноги другого бійця. Врешті, Сашу вивозили непритомним, а другий боєць втратив ногу», — зазначив він.

Нагадаємо, Апеляційний суд Києва звільнив головного свідка у справі МН17 Володимира Цемаха. Його відпустили з-під варти під особисте зобов'язання.

Відразу після цього президент РФ Володимир Путін заявив, що обмін утримуваними особами між Москвою і Києвом «буде масштабним», а також анонсував спільні з владою України рішення щодо обміну.

Колишній «начальник ППО» Слов'янської бригади так званої «ДНР» Володимир Цемах був затриманий у своїй квартирі в місті Сніжне. Після цього його вивезли через лінію розмежування в Київ.

Катастрофа малайзійського Boeing сталася 17 липня 2014. Літак авіакомпанії Malaysia Airlines летів з Амстердама в Куала-Лумпур. Загинули всі 298 чоловік на борту. Цемах як екс-начальник ППО бойовиків може бути цінним свідком у справі про знищення пасажирського літака Boeing-777 Malaysia Airlines рейсу МН17.

Міжнародна слідча група офіційно оприлюднила результати розслідування катастрофи Boeing рейсу МН17, згідно з якими літак збили з ЗРК Бук, який доставили на Донбас з території Росії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: