fbpx
Сьогодні
11:25 19 Сер 2019

Ринок землі може перетворитися на базар, - політолог

Політолог Олексій Якубін певен: створення ринку землі в Україні без погодження цього питання з українськими селянами, а також відсутністю аудиту земельних ділянок та відповідної інфраструктури, може спричинити таке ж саме розчарування серед населення, як це відбулося й під час "великої приватизації" у 1990-х.

Про це повідомляє AgroPolit.com.

За його словами, необхідно говорити не тільки про операції купівлі-продажу землі, а й про інфраструктуру, яка цей процес супроводжуватиме.

"Нюанс полягає в тому, що коли у нас говорять про ринок землі, то зводять лише виключно до купівлі-продажу землі. Фактично, ринок землі – це набагато складніша конструкція. Це конструкція, яка передбачає регулювання, наприклад, землеобігу, якості землі, створення спеціального Земельного банку", – сказав Якубін.

Він наголосив, що жодної із цих інституцій у нас немає, в Україні є мільйони гектарів так званої відумерлої спадщини, і ніхто не знає, що там відбувається.

"І на тлі цього, коли в нас немає реальних механізмів контролю регуляції ринку землі, говорити про те, що ми будемо готові продавати землі – це, по суті, говорити, що прийдуть транснаціональні корпорації і через різних підставних осіб скуплять українську землю. Насправді, це просто віддавати величезний ресурс, який ще є в Україні, який поки що використовують українські селяни, котрі здають його в оренду, отримують за це кошти. Це просто віддавати землю на поталу транснаціональним корпораціям. По факту, це просто базар, а не ринок землі", – стверджує експерт.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: