fbpx
Сьогодні
20:07 20 Лип 2019

Англійська не менше рівня В1: Міносвіти затвердило обов'язкові умови вступу у виші на 2023 рік

Володіння англійською мовою на рівні не менш як В1 стане обов'язковою умовою для всіх вступників, абітурієнти з гіршими знаннями будуть зобов'язані пройти мовний місячний інтенсив

Про це розповіла міністр освіти і науки Лілія Гриневич, передає прес-служба МОН.

Міністерство освіти і науки розробило та затвердило Концепцію розвитку англійської мови в університетах. Документ передбачає організацію мовних курсів та інтенсивів.

Володіння англійською мовою на рівні не менш як В1 стане обов'язковою умовою для вступу, В2 – для випуску, частину профільних дисциплін пропонують зробити англомовними та проводити регулярні "скринінги знань", зокрема, запровадити обов'язкове ЗНО з іноземної мови після бакалаврату.

"Справа в тому, що всі дослідження демонструють, що економічний розвиток країн дуже залежить від знання громадянами англійської мови. В цьому сучасному глобальному світі, який пов'язується економічними стосунками, науковими стосунками в різних сферах, які говорять між собою англійською мовою в різних країнах. Зростає важливість знання англійської мови всіма фахівцями. І сьогодні, коли ми дивимось на Україну, то з не англомовних країн Європи, яких є 32, ми за рівнем знання англійської мови перебуваємо на 28 місці з 32. І це свідчить про те, що ми дуже втрачаємо свій потенціал через те, що наші фахівці не знають англійської мови", – сказала Гріневич.

Міністр зауважила, що це стало передумовою для затвердження Концепції розвитку англійської мови в університетах.

Однією з основних проблем англійської в університетах Міністр назвала рівень, з яким у виші потрапляють вступники – він надзвичайно різний. Це водночас шкодить обом групам – і студентам з низьким рівнем, які не встигають за програмою й не можуть нормально її засвоювати, так і сильним студентам, які страждають від політики "орієнтації на слабшого".

Рішення лише одне – забезпечити вхід на рівні В1 усіх студентів на початку навчання, зазначають в МОН. Ціль – до 2023 року всі студенти мають оволодіти мовою на відповідному рівні. Для цього концепція передбачає, що до 2023 року рівень володіння англійською на рівні В1 буде обов'язковим під час вступу на бакалавра.

Концепція передбачає проходження обов'язкового "скринінгового" тесту з англійської мови всіма абітурієнтами (наприклад, ЗНО або стандартизовані іноземні тести) з метою встановлення рівня володіння мовою.

"Якщо рівень вступника нижче В1, це не позбавляє його права брати участь у конкурсі на вступ до вищої освіти в звичайному режимі, але такі абітурієнти до початку навчального року (до 1 вересня або до 1 жовтня) повинні пройти мовний інтенсив для досягнення рівня В1.Забезпечується рівний доступ до цього мовного інтенсиву для досягнення рівня В1 (очний, дистанційний)", – пояснили в Міносвіти.

Окрім іншого, наголошується, що ключовим стане стимулювання викладання закладами вищої освіти фахових дисциплін англійською мовою. Для того, щоб підтримувати рівень володіння мовою, потрібна постійна практика. Університет – єдине місце, де студент може зануритися в англомовне середовище завдяки саме таким програмам.

"Разом з Британською Радою та іншими партнерами ми також розробили рекомендації для закладів вищої освіти щодо викладання англійської мови у ЗВО в Україні та викладання фахових дисциплін англійською мовою",- повідомила Лілія Гриневич.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: