fbpx
Сьогодні
Освіта 11:40 16 Гру 2018

Як прокачати англійську за місяць до турпоїздки

Потрапити за кордон у відпустку зараз не складно. Але якщо ви не хочете уподібнюватися легендарному герою фільму «Діамантова рука» Семену Горбункову і спілкуватися у відпустці тільки зі співвітчизниками або мовою міміки і жестів, варто заздалегідь, хоча б за місяць, підтягнути свою англійську. Навіть з базовими шкільними знаннями про «Лондон із кепітал оф Грейт Британ» – це цілком реально.

Можна обійтися без граматики

Багатьох лякає, що експрес-курс вивчення англійської для мандрівників вимагатиме щоденного зубріння правил і неправильних дієслів. Але це не так. Адже за кордоном ніхто не буде дорікати вас за недосконало сконструйовані фрази. А ось незрозумілі пояснення туриста в готелі, аеропорту, кафе чи ще десь, можуть привести до великих труднощів.

«Перша моя поїздка за кордон була на один з курортів, в готелі якого персонал і відпочиваючі говорили чотирма мовами: англійською, німецькою, французькою, арабською, а ось російською ледь говорив один з офіціантів, про українську навіть говорити не доводиться. Перед сніданком офіціант питав у мене: «Якому свіжовичавленому соку я надаю перевагу?» Крім «оранж джус» я нічого не могла згадати. В результаті всю відпустку заздрила туристам, які пили різноманітні соки. А мене просто не розуміли. До наступної поїздки я підготувалася більш ретельно і цілком могла не тільки говорити з офіціантом, але навіть зуміла попросити у адміністратора замінити мені номер, в якому була зламана сантехніка, і була безмежно горда собою», – розповідає Ангеліна.

Гіркувато-цитрусовий досвід першої закордонної відпустки, наштовхнув дівчину на думку, що потреба підтягти міжнародну мову спілкування перед поїздкою за кордон дуже велика. Разом з викладачами вона розписала всі можливі ситуації, в які їй можливо доведеться потрапити за кордоном: від заселення в готелі до орієнтації в населеному пункті без гіда, покупки сувенірів і навіть візиту до лікаря. І це допомогло їй, коли в одній з поїздок її дитина отримала травму. У лікарні вона доволі непогано відповіла лікарю на всі питання. І нехай її англійська була недосконалою, головне, що навіть в стані стресу вона могла спілкуватися з іноземцем. А про неправильні дієслова і особливості конструкцій побудови часу у неї ніхто там так і не запитав.

Розбір польотів, або чому вчити про сім'ю Сміта не потрібно

Поїздка за кордон завжди спланований захід. Турист знає в яку країну він їде, які міста буде відвідувати та що взагалі буде робити. Але плани завжди можуть бути скориговані, причому несподівано. Наприклад, турист відстав від групи, потрібно терміново дістатися до готелю, телефону з собою немає, та й грошей не густо.

«Ми подорожували зі студентською групою і зробили технічну зупинку біля невеликого кафе. Після невеличкого перекусу вирушили далі, виїхали на автобан і тільки через годину помітили, що одна з дівчат залишилася у кафе. Її друзям довелось запевняти супроводжуючих, що ніякого плану втечі у неї не було. Зараз це звучить доволі кумедно, але тоді було не до сміху, бо дівчину потрібно було повернути до групи. Одному з керівників нашої групи довелося вийти, повернутися і шукати «потеряшку», так як розгорнути автобус на цій трасі не було можливості. Для них це була тривала і складна екскурсія, бо тільки через добу вони нас наздогнали. Їм довелося використовувати різні види транспорту, і навіть їхати автостопом, і тільки те, що керівник знав мову в межах розмовного, допомогло їм мінімізувати витрати і швидко наздогнати всю команду», – ділиться спогадами Максим.

Багато хто з нас пам'ятає містера Сміта з його численними родичами та всіма їхніми тваринками зі шкільного підручника англійської мови. Так ось. Готуючись до закордонної подорожі, не обов'язково знати, як буде англійською троюрідний племінник, ситечко для чаю, або як кличуть кішок в Англії (ні, не киць-киць). Тому вчити про те, як живе сім'я Сміта не потрібно, а от знати, як вказати маршрут, викликати такси, назву свого готелю і населеного пункту, де він розташований – обов'язково. У східних країнах з таксистом прийнято торгуватися, і це теж мистецтво розмови. Тому, викладачі радять студентам експрес-курсу розмовної англійської починати з найскладніших тем, тих, де ви плаваєте. Словник не врятує, бо поки ви будете шукати в ньому, що ж вам відповіли, співрозмовник скаже ще багато фраз, які збивають з пантелику. Вчити потрібно не тільки питання, але й потенційні відповіді на них.

Головні туртеми для вивчення

Про пам'ятки різних країн можна почитати на сайтах або навіть подивитися відео, в якому експерти розповідають про всі тонкощі спілкування в країні. Але не це головне! Є теми, з якими мандрівник за кордоном стикається регулярно: проходження реєстрації та паспортного контролю в аеропорту, пошуки втраченого багажу, відповіді на питання митників, питання при заселенні в номер і про відсутність зазначених послуг, виїзд в місто на приватному та громадському транспорті, замовлення їжі, придбання товарів та їх повернення, відвідування лікаря, знання традицій і законів країни. Викладачі рекомендують виписати важливі теми і вивчити для кожної з них мінімум 10 фраз. Таким чином, знання будуть систематизовані. Уроки експрес-англійського або іншої мови засновані на повторенні фраз, розігруванні побутових діалогів і ситуацій.

«Є маса способів перевірити, наскільки за місяць ви освоїли мову. Наприклад, подзвонити в один з готелів, зазначених в Booking, і спробувати уточнити, як виглядає номер. Подумки переводити діалог в магазині на англійську, а читаючи назви товарів згадувати, як вони звучать на іноземній мові. У хороших викладачів багато прийомів і секретів, які допомагають швидко освоїти мову в тому обсязі, в якому він необхідний як для туристичної поїздки, так і для короткої ділової», – розповідає Максим Сундалов, директор онлайн-школи англійської мови «EnglishDom».

Варто відзначити, що експрес-підготовка до поїздки за кордон по роботі, пов'язана з більш широким списком тем. В цьому випадку потрібно не тільки вміти порозумітися, але й вміти підтримати розмову, знати правила ділового етикету даної країни і багато іншого. І все ж, знаючи більше, ніж Семен Горбунков, ви отримаєте набагато більше вражень від поїздки. Вивчити мову для подорожі простіше, ніж упакувати валізу в дорогу.

Приємної вам дороги 🙂

2703

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: