fbpx
Сьогодні
Фото 19:53 16 Чер 2019

У гуртожитках Одеської юракадемії запрацюють сонячні панелі і колектори

Національний університет «Одеська юридична академія» приєднався до інноваційного проекту «Зелений університет».

Відтепер 7-поверховий гуртожиток забезпечуватиметься гарячою водою за допомогою сонячних колекторів і панелей, пише Слово.

Раніше сонячні батареї були встановлені в гуртожитку «Феміда» на вулиці Академічній. Надалі проект буде реалізований у всіх без винятку навчальних корпусах та гуртожитках університету, причому не тільки в Одесі, але і в структурних підрозділах в інших містах – в Києві, Чернівцях, Івано-Франківську, Черкасах, Миколаєві та Кривому Розі. Програма «Зелений університет» була затверджена Вченою Радою, а Первинна профспілкова організація та Студентська Рада університету підтримали інноваційне рішення, яке сприятиме підвищенню комфорту проживання в гуртожитках і позитивно позначиться на навчальному процесі.

колектори

До проекту також приєднається і вуз-партнер – Міжнародний гуманітарний університет. Крім цього, більше сотні сонячних панелей будуть встановлені на даху першої в Україні загальноосвітньої церковно-приходської школи.

Напередодні старту проекту було проведено енергоаудит, який показав економічну обґрунтованість встановлення сонячних колекторів. За попередніми розрахунками, університет зможе заощадити до 20% коштів на оплату електроенергії, до 40% на оплату гарячого водопостачання і до 35% на опаленні. Запас гарячої води становить 4 тонни.

«У літню пору система повністю забезпечуватиме гуртожиток гарячою водою, а навесні, восени і взимку вода буде попередньо грітися в колекторах, а потім догріватися або електричними тенами, або від котельні», – коментує технічний директор компанії «Standart Engineering» Віктор Бондар.

сонячні панелі

Завдяки такій програмі студенти, які проживають в гуртожитках «Феміда» і «Приморський» на вулиці Академічній, вже зараз мають можливість користуватися гарячою водою протягом усього року.

Беручи до уваги те, що в Одесі протягом року 250 днів є сонячними, внесок в розвиток сонячної енергетики абсолютно доцільний. Програма також передбачає утеплення стін і покрівлі, заміну вікон, світильників на енергозберігаючі, а також повну автоматизацію індивідуальних теплових пунктів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: