fbpx
Сьогодні
16:08 10 Чер 2019

Врятувати історію: на Полтавщині провели першу літературну толоку на території напівзруйнованого храму

Мистецький захід був проведений задля привернення уваги до пошкодженої Вергунівської церкви Різдва Христового на Хорольщині.

Про це повідомляє телеканал "Центральний".

Сама церква була збудована ще в далеких 1801-07 роках, на кошти Івана Базилевського, в пам'ять про загиблих родичів, що загинули в ході місцевого повстання. У 19 столітті новий храм прикрасили живописом, а вже 1911 року майстри Петербурзької Академії мистецтв виконали нові монументальні розписи купола і стін. У пошуку додаткових коштів на ці роботи було використано оригінальне рішення. Художники виконували портрети всіх ктиторов храму, із котрих потім малювали лики янголів, пророків і святих.

Храм на початку минулого століття

У 1936р. більшовики скинули дзвони і зруйнували вежі-дзвіниці. У церкві розмістили колгоспний склад, потім – зерносховище. В кінці 1980-х почалася реставрація, встигли перекрити покрівлю. Але, роботи були перервані розвалом СРСР.

До заходу, зініційованого "Етнографічною збіркою "Древо" та громадською організацією "Ініціатива Хорольщини"приєдналися письменники та літератори літоб'єднання ім. О.Донченка з м. Лубни, Харківщини, м. Київ та учасники літературно-мистецького об'єднання "Хорольські дивоцвіти".

Сучасний вигляд Вергунівської церкви

Нагадаємо, що раніше бойовики намагалися захопити храм ПЦУ задля подальшої його передачі УПЦ МП.

 

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: