fbpx
Сьогодні
11:54 25 Лис 2018

У Святогірську на Донеччині реставрують пам'ятник більшовику Артему. В уряді невдоволені

У Святогорську Донецької області закінчено перший етап реставрації пам'ятника радянському революціонеру Артему (Федору Сергєєву).

Про це повідомив голова Донецької обласної державної адміністрації Олександр Куць.

"Завершується перший етап реставрації пам'ятки національного значення – пам'ятника Артему в Святогірську. Загалом на його відновлення з обласного бюджету виділили 388 тисяч гривень. За виконання робіт взялися львівська та київська фірми "Львівпроектреставрація" та "Мегаград". Але повністю завершити проект у цьому році реставратори не встигнуть, тож другий етап розпочнеться навесні, з настанням тепла", – написав чиновник на своїй сторінці в Facebook.

https://www.facebook.com/oleksandrkuts1/videos/296978184253861/

Згідно з додатком до постанови Кабінету міністрів №928, цей пам'ятник внесений до Державного реєстру нерухомих пам'яток України. Таким чином, він не потрапляє під закон про декомунізацію, оскільки є пам'яткою національного значення.

У свою чергу, віце-прем'єр-міністр В'ячеслав Кириленко повідомив в своєму Twitter, що голова уряду Володимир Гройсман доручив Українському інституту національної пам'яті "з'ясувати усі обставини реставрації пам'ятника більшовицькому терористу та сепаратисту […] всупереч Закону про декомунізацію".

Варто відзначити, що особистість самого Артема (Cергеева) знаходиться в списку Українського інституту національної пам'яті, як та, що потрапляє під декомунізаційний закон.

Довідка. Автором пам'ятника Артему (Федору Сергєєву) є радянський скульптор Іван Кавалерідзе, який, зокрема, створив пам'ятники Богдану Хмельницькому, Тарасу Шевченку, Ярославу Мудрому, княгині Ользі, Григорію Сковороді.

Пам'ятник Артему, встановлений в 1927 році, вважається зразком монументального мистецтва (з елементами кубізму) національного значення і є єдиним в Європі зразком цього стилю настільки значного розміру: висота 22 метри плюс п'ятиметровий постамент. На пам'ятнику немає ніякої радянської або комуністичної символіки. Сам автор писав, що в цій фігурі він відобразив бунтаря-велетня, символ тієї бунтівної і суперечливої епохи, в яку він жив. Остання капітальна реставрація пам'ятника проводилася в 1983 році.

Федір Сергєєв (відомий як Артем) – більшовицький революційний діяч, відомий як засновник так званої Донецько-Криворізької Радянської Республіки.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: