fbpx
Сьогодні
16:01 12 Тра 2019

У Чернігові створять міський город з системою збору дощової води

У Чернігові у парку «Березовий гай» створили перший в обласному центрі громадський город.

Грядки, які покликані ознайомити містян з технологіями екоземлеробства та об'єднати сусідів, облаштували у дворі багатоповерхівки члени громадської організації "Еко Місто", передає UA:Чернігів.

Екоактивісти, які використовують основи пермакультури – підхід до землеробства, при якому використовується взаємодія між екосистемами, мають намір удобрювати город сухою травою, листям та дрібними гілочками, а також встановити систему збору дощової води для поливу.

«Громадський город почався у минулому році з однієї теплої грядки, яка являє собою два рови, а посередині – ямка з добривами: на низ кладемо дерев'яні палки, які дуже довго перегнивають, а зверху приносимо квартирні органічні відходи, які допомагають рослинам швидко рости та зберігають тепло, – розповідає член ГО "Еко Місто" Альбіна Колесніченко. – Ми висадили пряно-ароматичні трави: багато видів м'яти, у тому числі перцеву та шоколадну, розмарин, чебрець, які вже можна рвати до столу, пригощатися».

Цьогоріч на громадському городі побудували трирівневі вертикальні грядки для полуниці та суниці.

«Ми хотіли змінювати реальними справами і почали з клумб, доглядати за якими може будь-хто і будь-коли, – пояснює ековолонтер Михайло Марухно. – Це буде цікаво і дорослим і дітям».

На дно грядок кладемо подрібнені сухі гілки з аварійного дерева і засипаємо їх родючим ґрунтом, продовжує автор проекту, голова ГО "Еко Місто" Сергій Безбородько. "Деревина поступово перегниватиме і приваблюватиме комах та черв'ячків, які удобрюватимуть землю, – пояснює він. – Ми хочемо щоб ця ініціатива жила сама собою, щоб не лише активісти за нею приглядали, але щоб і сусіди долучались, разом щось вирощували та спілкувались".

Наразі територію громадського городу огороджують парканом, щоб люди не топтали врожай.

📲 Читайте нас у Facebook і Тwitter, підписуйтесь на канал в Telegram. "Рубрика" відповідає на питання

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: