fbpx
Сьогодні
18:46 11 Тра 2019

У Зеленського заявили, що повернути ПриватБанк колишнім власникам неможливо, але визнають наявність конфлікту інтересів

Радник новообраного президента Україна Володимира Зеленського Олександр Данилюк заявив, що повернути ПриватБанк колишнім власникам неможливо.

Про це Олександр Данилюк заявив у інтерв'ю Liga.net.

"Ми бачимо, що судові процеси помітно прискорилися. Перед другим туром Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку. Навіть якщо припустити, що суди вищих інстанцій це рішення підтримають, його неможливо буде виконати. Немає практичного способу зробити повну реституцію ПриватБанку і повернути його попереднім власникам", – сказав Данилюк.

Він відзначив, що держава вклала в банк понад 150 млрд грн, і в разі реституції вона забере свій внесок і капітал банку зменшиться на 150 млрд грн. Відповідно, після цього ПриватБанк не відповідатиме вимогам Нацбанку і має бути виведений з ринку.

"Навіть якщо дати відстрочку новим-старим власникам, це не допоможе: уявіть, як відреагують клієнти банку, знаючи про наявність у капіталі банку "маленької" дірки в 150 млрд. Очевидно, варіант із поверненням неможливий з практичної точки зору. Це – не літаюча конструкція. Тому обрали варіант компенсації", – зазначив він.

При цьому Данилюк констатував, що за рішення суду про компенсацію колишнім власникам або повернення ПриватБанку змушені будуть заплатити платники податків.

Водночас, за словами Олександра Данилюка, у команді Володимира Зеленського є конфлікт інтересів через те, що адвокат Андрій Богдан забезпечує інтереси колишніх власників ПриватБанку в судах проти держави, а сам Данилюк на посаді міністра займався націоналізацією банку.

"У цьому питанні ми були по різні боки барикад. Тому вважаю, що зараз ніхто з нас не має торкатися теми Привату і навіть теоретично мати можливість впливати на подальший розвиток подій. Повинна бути збудована стіна між нами і справою Привату, інакше це підірве довіру і дискредитує президента", – сказав Данилюк.

Данилюк впевнений, що президент не повинен перейматися історією з ПриватБанком.

"Він має думати про майбутнє, і в цьому контексті його повинна цікавити реформа судової системи. Щоб реформований суд виніс справедливе рішення, яке прийме суспільство", – заявив Данилюк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: