fbpx
Сьогодні
12:37 02 Тра 2019

ООН назвала розслідування подій 2 травня в Одесі - вибірковими та упередженними

Одеса 2 травня 2014 року

Розслідування справ щодо подій у центрі Одеси під час масових заворушень 2 травня 2014 року є вибірковим та упередженим.

Про це заявила голова моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер під час презентації звіту п'ятирічного моніторингу подій, які сталися в Одесі 2 травня 2014 року, передає УНН.

"З насильства 2 травня минуло п'ять років, але, на жаль, досі так ніхто і не поніс відповідальності за вбивства 6 чоловік у центрі міста та за насильницьку смерть 42 людей у Будинку профспілок. У багатьох випадках навіть не встановлено конкретних виконавців та підозрюваних. Із 29 осіб, яких звинувачували в участі у масових заворушеннях, 28 були імовірними прихильниками федералізації. Це створює певний виклик. Були дві групи, які відповідальні за ескалацію насильства. Отже, таке вражаюче співвідношення дозволило нам робити висновок, що розслідування поліції щодо масових заворушень було вибірковим та упередженим", – зазначила Фрейзер.

За її словами, зокрема щодо вбивств у центрі міста поліція досі не встановила жодних підозрюваних в смерті 5 із 6 загиблих осіб. Одну справу було відкрито проти члена однієї з груп прихильників єдності, якого звинувачують у вбивстві чоловіка, який належав до прихильників федералізації під час масових заворушень в центрі міста. Досудове розслідування було завершено 4 роки тому, проте суд так і не розпочав розгляд справи по суті. 

"Такі значні затримки можна пояснити низькою якістю досудового розслідування та регулярними насильницькими зриваннями слухань радикальними прихильниками звинуваченого", – додала вона, уточнивши, що поліція не здійснювала спроб попередити такі дії радикалів і не розслідувала їхні дії, що створює серйозні перешкоди для неупередженого розгляду справи.

При цьому вона додала, що справа проти 19 прихильників федералізації розглядалась протягом трьох років, однак суд виправдав їх всіх у вересні 2017 року, коли суд визначив, що досудове розслідування було неефективним і упередженим, а кримінальне переслідування політично вмотивованим, утім, після звільнення двоє з підозрюваних були повторно заарештовані за новими обвинуваченнями у підготовці до вбивства.

Як повідомлялось, у МВС заявили готові до забезпечення публічної безпеки 2 травня в Одесі, на посилений режим несення служби залучили близько 2500 правоохоронців.

Читайте нас у Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін у країні та світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: