fbpx
Сьогодні
11:01 28 Кві 2019

Науковці вперше зафіксували енергію в вакуумі

Вчені зі Швейцарії змогли виміряти прояв енергії в абсолютній порожнечі – вакуумі. Експерти помітили вплив порожнечі на елементарну частинку світла.

Попри те, що простір між космічними об'єктами в нашому Всесвіті здається порожнім – там перебуває величезна кількість елементарних частинок, які готові взаємодіяти з такими ж іншими частинками.

Щоб довести це – вчені з Швейцарської вищої технічної школи в Цюріху вирішили провести експеримент, який не вдавалося здійснити фізикам по всьому світу кілька десятків років: вони спробували виміряти енергію в умовах абсолютної порожнечі – вакуумі.

Як передає Science Alert, для того, щоб виміряти щось – потрібно встановити стартову точку. Але, в умовах низького енергетичного поля – це те ж саме, що "вимірювати силу удару на завмерлому кулаці".

Тому, вчені вирішили використовувати світло, щоб виміряти як потенційна енергія в вакуумі може взаємодіяти з його елементарними частинками – фотонами. Дослідники пропускали два лазерних імпульси тривалістю в трильйонну частку секунди через суперохолодженний оптичний кристал.

Виявилося, порожній простір між атомами навіть в вакуумі має незначний вплив на світло. Пучки світла запускали кілька разів в різних місцях і в різний час, щоб переконатися, що на фотони дійсно щось впливає.

Вчені припускають, що такі незначні спонтанні зміни в порожнечі викликані законом невизначеності Гейзенберга. Цей закон передбачає деякі відхилення від правила збереження енергії.

Завдяки цьому експерименту, вченим вдалося виміряти точний спектр електромагнітного поля в його основному стані.

Читайте нас у Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін у країні та світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: