fbpx
Сьогодні
16:55 25 Кві 2019

Рада ухвалила закон для розвитку ринку "зеленої" енергетики

Парламент підтримав у другому читанні законопроект для розвитку зеленої енергетики в Україні – №8449-д "Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення конкурентних умов виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії".

За документ проголосував 251 нардеп, передає РБК-Україна.

Документ був розроблений для створення конкурентних засад для надання підтримки проектам будівництва об'єктів відновлюваної енергетики та досягнення балансу інтересів суспільства і споживачів електричної енергії та інших учасників ринку. Очікується, що прийняття закону зменшить навантаження на ціну електроенергії.

"Досягається мета наближення українського законодавства до законодавства ЄС з надання допомоги в сфері енергетики", – підкреслюється у пояснювальній записці.

Законом визначено, що починаючи з 1 січня 2020 року отримання підтримки для суб'єктів господарювання, які реалізують в сфері ВДЕ проекти певної величини, можливе виключно за участю таких суб'єктів в аукціоні з розподілу квоти підтримки та їх перемоги.

Проектом закону пропонується, щоб перші аукціони проводилися у 2020 році для розподілу квоти 2020 року. При цьому Кабміну доручено забезпечити проведення пілотного аукціону протягом шести місяців з дня набрання чинності цим законом, але не пізніше 31 грудня 2019 року.

Передбачається, що розміри щорічних квот визначаються, виходячи з цільових показників розвитку відновлюваної енергетики, встановлених міжнародними зобов'язаннями України, Енергетичною стратегією України, і з урахуванням результатів оцінки оператором системи передачі відповідності (достатності) генеруючих потужностей і плану розвитку системи передачі. У щорічній квоті визначаються окремо частки для проектів СЕС, проектів ВЕС і проектів інших видів ВДЕ.

Пропонується встановити, що Кабмін щорічно до 1 грудня встановлює розмір щорічної квоти державної підтримки на наступні п'ять років поспіль.

Нагадаємо, сьогодні, 25 квітня Верховна Рада схвалила в другому читанні "мовний закон" – законопроект "Про функціонування української мови як державної". Закон підтримали 278 нардепів.

Введення штрафів за порушення мовного закону відклали на 3 роки.

Пізніше, стала відома позиція Зеленського щодо закону про мову.

Читайте нас у Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін у країні та світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: