fbpx
Сьогодні
Розслідування 20:19 04 Бер 2019

Голова "Укроборонпрому" Букін віддав на розпил міжнародний контракт вартістю в 14 мільйонів

Журналісти Bihus.info опублікували другу частину резонансного розслідування про корупційні схеми "Укроборонпрому". У цьому випуску вони розповіли, як головний директор оборонного концерну Павло Букін та інші учасники схем освоїли чималу суму грошей на висотомірах – важливих частинах до літаків. Їх завезли контрабандою з Росії і продали в "Укроборонпром" за завищеними цінами.

Коротко про головне щодо корупційних схем в "Укроборонпромі"

• Початок війни. Група молодиків вступає у змову з оборонними чиновниками. Вони скуповують військові запчастини у російських контрабандистів, а також по складах української армії. Накручують ціну у рази і за змовою з державним концерном "Укроборонпром" продають на його заводи.

• До групи входять: тепер вже колишній замсекретаря Ради нацбезпеки і оборони Олег Гладковський, його син Ігор, колишній працівник концерну Віталій Жуков, Андрій Рогоза – дрібний жулік, спеціаліст із контрабанди (трьох останніх журналісти називають у розслідування "хлопчики"). Центром оборудок стає підставна компанія "Оптимумспецдеталь", скорочено – Оптима.

Сьогодні Президент Петро Порошенко звільнив Гладковського з РНБО через корупційний скандал в з посади першого заступника голови РНБО.

Серед листувань учасників корупційних схем журналісти знайшли щонайменше одну, де Олег Гладковський був не просто в темі, а де йому "хлопчики" відраховували долю.

Що таке висотомір? Висотомір – невеликий авіаційний прибор. Важливий, адже визначає положення літака у повітрі. Дуже дорого коштує, щоправда, не настільки дорого, наскільки Гладковський із Жуковим здерли за ці прибори із "Укроборонпрому", повідомляють журналісти.

Як виглядають

Як виглядають "висотоміри"

За постачання частин до АНів відповідав не сам ремонтний завод, а інше підприємство концерну – "Укрспецекспорт". Офіційно придбати військові деталі у Росії "Укрспецекспорт", звісно, не міг.

Апріорі, з 2014 року будь-яка співпраця з РФ була припинена, – заявляв Роман Романов, директор ДК "Укроборонпром" (2014 – 2018)

Тодішній керівник підприємства, а нині директор усього "Укроборонпрому" Павло Букін, звертається до посередників – до Жукова з Гладковським.

Із Жуковим родина Букіних, судячи з їх переписок, дружила. Вони навіть разом планували сімейний відпочинок на узбережжі Франції вартістю в 60 тисяч євро. Водночас Букін страшенно не хотів, щоб хтось у концерні знав про його зв'язок із Жуковим.

Букін надсилає замовлення

Букін надсилає замовлення

Дивитись розслідування:

Раніше журналісти програми "Наші гроші" з'ясували, що Олег Гладковський і його син Ігор замішані в корупційних схемах з грошима, виділеними на даний посилення обороноздатності української армії.

У журналістському розслідуванні йдеться про те, що люди з оточення президента Петра Порошенка причетні до розкрадання в оборонній сфері. За даними програми "Наші гроші", син Гладковського організував схему контрабандного постачання російських деталей для військової техніки, причому українські підприємства переплачували за це в кілька разів.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: