fbpx
Сьогодні
14:21 17 Лют 2019

Балкани лихоманить: у Сербії та Чорногорії проходять масштабні антиурядові протести

Кілька тисяч людей вийшли на протест в суботу в Чорногорії, щоб вимагати відставки уряду президента Міло Джукановича у зв'язку зі звинуваченнями в корупції.

Натовп пройшов через столицю Подгорицю, скандуючи "Міло злодій" і "Ми хочемо справедливості". Люди також несли прапори з написом "Годі злочинів" чи "Повстання", пише AP.

Протест під назвою "Спротив" був організований після того, як колишній ключовий союзник Джукановича звинуватив президента і його правлячу Демократичну партію соціалістів у непрозорих фінансових операціях і корупції високого рівня.

Джуканович спростував ці твердження, а влада звинуватила колишнього банкіра Душко Кнежевича у відмиванні грошей і шахрайстві. Кнежевич втік з країни, обіцяючи розкрити більш детальну інформацію про передбачувану неправомірну поведінку уряду.

Джуканович і його партія правлять Чорногорією практично безперервно протягом трьох десятиліть. Чорногорія прагне приєднатися до Європейського союзу.

Також тисячі людей зібралися в столиці Сербії 11-й тиждень поспіль на марш проти президента Александара Вучича і його уряду, повідомляє AP.

протести Балкани

Натовп на суботньому протесті запалив фаєри біля будівлі парламенту, скандуючи антиурядові гасла. Опозиційні партії тим часом запропонували "угоду" громадянам, пообіцявши відновити демократію, яку, за їхніми словами, придушив Вучич.

Вуличні протести поширилися і на інші міста, кидаючи виклик Вучичу, колишньому ультраправому націоналісту, який тепер заявляє, що підтримує членство Сербії в Європейському союзі.

Критики звинувачують Вучича у нівелюванні важко здобутих демократичних свобод в країні, яка пройшла через низку війн у 1990-х роках. Протести проти Вучича почалися після побиття у листопаді минулого року одного з лідерів опозиції.

Переслідувані опозиційні партії заявляють, що бойкотуватимуть будь-які майбутні вибори в Сербії, якщо вони не будуть вільними і чесними.

Раніше повідомлялося, що у Барселоні близько 200 тисяч людей протестували проти суду над каталонськими лідерами.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: