fbpx
Сьогодні
10:31 14 Лют 2019

НАСА повністю втратило зв'язок з марсоходом Opportunity

Національне управління з аеронавтики і дослідження космічного простору США (НАСА) в середу офіційно оголосило про припинення функціонування марсохода Opportunity, що потрапив минулого року в найпотужнішу пилову бурю на Червоній планеті і відтоді не виходив на зв'язок.

"Місія Opportunity завершена", – заявив помічник голови НАСА з науки Томас Зурбучен на прес-конференції, на якій були присутні також керівник НАСА Джим Брайденстайн і провідні учасники місії марсохода, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Напередодні НАСА зробило останню спробу зв'язатися з марсоходом, яка знову не дала результату. Всього було зроблено 800 таких спроб.

До потужної бурі марсохід пропрацював на Марсі 14 років і 195 днів, перевищивши запланований термін у 55 разів. Фахівцям вдалося встановити місце розташування марсохода. Його знайшли на знімках, зроблених орбітальним апаратом Mars Reconnaissance Orbiter (MRO). Opportunity перебуває на схилі Долини Наполегливості.

Opportunity – другий марсохід з двох, запущених НАСА в рамках проекту Mars Exploration Rover. Спусковий апарат з марсоходом опустився на поверхню Марса 25 січня 2004 року в районі кратера Ігл на плато Меридіана трьома тижнями пізніше першого марсохода Spirit, який здійснив посадку на протилежному боці Марса.

Загальна мета місії – з'ясувати історію води на Марсі та її роль в геології і кліматі планети, зокрема, знайти і описати різні типи порід і грунту, що мали сліди впливу води в минулому.

Наразі на Марсі продовжує працювати марсохід НАСА третього покоління – Curiosity, який здійснив посадку на планеті 6 серпня 2012 року. Він не залежить від сонячного світла, оскільки використовує ядерний генератор. Цей марсохід пропрацював протягом всієї бурі на Марсі минулого року.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: