fbpx
Сьогодні
21:51 30 Січ 2019

На Вінниччині вже майже 60 парафій хочуть перейти у ПЦУ

Із 1044 релігійних громад Української Православної Церкви (МП), які зареєстровані на території Вінницької області, під юрисдикцію Православної церкви України вже перейшли 30 парафій, 29 – перебувають в процесі переходу.

Про це сьогодні повідомив начальник управління у справах національностей та релігій Вінницької ОДА Ігоря Салецького, коментуючи на брифінгу механізм реалізації нового законодавства, що регулює діяльність релігійних організації, передає "День".

«Завтра, 31 січня, вступає в дію закон «Про внесення змін до деяких законів України (щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи)». Він регламентує, що всі рішення (про перехід чи ні) мають ухвалюватися на загальних зборах релігійної громади не менш ніж двома третинами голосів від кількості членів релігійної громади, – зазначає Салецький. – Слідкувати за статусом релігійної організації щодо зміни її підпорядкування можна буде на сайті Вінницької ОДА вже завтра. Ми розмістимо спеціальний банер, який висвітлюватиме підпорядкування релігійних громад області. На сьогодні точно відомо, що зі 1044 релігійних громад Української Православної Церкви під юрисдикцію Православної церкви України перейшли 30 парафій, 29 організацій заявили про бажання, тобто перебувають в процесі проведення загальних зборів та переходу».

Він пояснив, що право скликати загальні збори релігійної громади мають право всі її члени, а не лише настоятель чи представники парафіяльної ради. Тобто фактично кожен житель громади, який ходить до церкви, тобто є «активним прихожанином», може ініціювати питання щодо зміни підлеглості своєї парафії. Водночас чиновник не виключає можливості появи випадків, коли релігійна громада розділиться: одні будуть «за», решта «проти». Тоді, відповідно до законодавства, вони можуть укласти договір на спільне використання культовою спорудою, тобто правити служби по черзі. Але до моменту завершення юридичної процедури переходу релігійної громади з однієї до іншої церкви, забороняється здійснювати будь-які операції, а тим більше відчужувати майно чи кошти релігійної громади.

Ігор Салецький додав, що 26 грудня 2018 року в Україні набули чинності зміни до закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» щодо назв релігійних організацій, які зобов'язують їх вказати у своїх офіційних назвах приналежність до держави-агресора. Під дію цього закону підпадають п'ять релігійних конфесій, найбільшою з яких є Українська Православна Церква (в єдності з Російською Православною Церквою).

В Україні діє 53 єпархії цієї релігійної організації, три з них на території Вінниччини, а це 1044 громад, 8 монастирів та два братства. Відповідно до букви закону, релігійні організації, чий керівний центр знаходиться в державі, яка законом визнана такою, що здійснила військову агресію проти України, повинні протягом 4 місяців внести передбачені зміни до офіційної назви та до статуту. Якщо цього не відбудеться, релігійна організація втрачає свою юридичну силу.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: