fbpx
Сьогодні
15:06 22 Січ 2019

Вперше пасажирський літак здійснив рейс на біопаливі

Boeing 787 летів з Абу-Дабі в Амстердам сім годин.

Авіакомпанія Etihad Airways (ОАЕ) здійснила перший в історії комерційний рейс з використанням біопалива, виготовленого з солонця (рослини, яка може рости в прибережній морській смузі з високою концентрацією солі в грунті).

Літак на біопаливі був оснащений двигунами нового покоління General Electric 1B, а його баки для пального були заповнені сумішшю звичайного палива та біопалива з солерос в пропорції 50 на 50. Співробітник халіфського університету науки і технологій Аріф Султан аль-Хаммаді зазначив, що подібна розробка «знаменує собою новий початок» у використанні чистої енергії для авіаперельотів з метою скорочення викидів вуглекислого газу в атмосферу.

Біопаливо для цього літака створювалося компанією ISEAS (Integrated Seawater Energy and Agriculture System) в Масдарі, Абу-Дабі. Політ визнали успішним, дозаправки сумішшю гасу і біопалива в дорозі не знадобилася. ISEAS, фінансуванням якого займаються такі компанії, як Boeing, Etihad Airways, Honeywell UOP і General Electric, почала свою роботу в березні 2016 року.

Процес створення біопалива проходить кілька ступенів. Спочатку за допомогою спеціальних труб в резервуари з мальками риб і планктоном заливають морську або океанську воду, де вона набуває необхідних параметри. Після цього вода проходить спеціальну обробку, потім перекачується на підготовлені плантації з рослинами, стійкими до солі, включаючи солонець, який застосовувався в знаковому перельоті. Після всіх процедур продукти цього процесу, серед яких – мул, останки рослин і перегній, перетворюються в біопаливо, а використана вода очищується і повертається в океан. Символічно, що всі прилади ISEAS працюють на сонячних батареях. 

«Політ Etihad доводить, що ISEAS змінює правила гри, які можуть принести істотну користь повітряному транспорту і людству в цілому.Розробляються технології демонструють значні перспективи перетворення прибережних пустель в продуктивні сільськогосподарські угіддя, що забезпечують продовольчу безпеку і чисте небо», – стверджує віце-президент Boeing International Шон Швінн.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: