fbpx
Сьогодні
19:20 21 Гру 2018

На окупованій територій адвокатам небезпечно: експерти оприлюднили цифри і факти переслідувань

Зліва - направо: Олександр Павліченко, Лілія Гемеджі, Ольга Семенюк, Роман Мартиновський

На окупованій території адвокатом бути небезпечно. У лютому 2015 року стало відомо навіть про вбивство одного з адвокатів, що здійснював свою практику у м. Стаханов.

Про це розповіла адвокат, переселенка Ольга Семенюк під час презентації доповіді «Адвокати в окупації».

«Чи була причиною вбивства його професійна діяльність ми досі не знаємо, адже за інформацією від Генеральної прокуратури Україна ці випадки не розслідуються», – наголосила адвокат.

«У тому ж таки 2015 році від окупаційної влади так званих «ДНР» та «ЛНР» почали надходити пропозиції адвокатам щодо «легалізації» на їх території. Серед вимог називалось наявність українського адвокатського свідоцтва, проходження державної перевірки та реєстрація у податкових органах. Скільки осіб прийняло таку пропозицію достеменно невідомо. Є тільки реєстри, викладені на сайтах фейкових республік. На окупованих частинах територій Луганської області працює трохи більше 90 адвокатів, Донецької біля 200», – відзначила Семенюк.

Виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко зазначив, що з 2014 року Українська Гельсінська спілка з прав людини займається моніторингом та фіксацією фактів нападів і тиску на адвокатів на окупованих територіях України.

«За цей час ми отримали велику кількість інформації з відкритих джерел, офіційних документів та інтерв'ю з особами, які були безпосередньо дотичні до цих інцидентів. Це все дозволило сформувати цілісну картину, насичену цифрами і даними. І вони справді вражають», – розповів Павліченко.

Зазначимо, що доповідь «Адвокати в окупації» була підготовлена Українською Гельсінською спілкою з прав людини у партнерстві з Регіональним центром з прав людини, адвокатами з окупованих територій України та адвокатами переселенцями.

Доповідь було презентовано 20 грудня в Українському кризовому медіа-центрі до Дня адвокатури і є першим в Україні дослідженням щодо ситуації з дотриманням прав адвокатів в умовах збройного конфлікту за період 2014-2018 років. Під час заходу були озвучені цифри, факти та власний досвід окремих адвокатів щодо стану інституту адвокатури на окупованих територіях, а також захисту професійних прав адвокатів з окупованих територій з боку органів адвокатського самоврядування України.

Читайте також: З 1700 адвокатів Криму більше 980 припинили свою діяльність після окупації

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: