fbpx
Сьогодні
17:31 21 Гру 2018

З 1700 адвокатів Криму більше 980 припинили свою діяльність після окупації, - дослідження

Зліва - направо: Олександр Павліченко, Лілія Гемеджі, Ольга Семенюк, Роман Мартиновський

З 1700 адвокатів Криму більше 980 припинили свою діяльність з різних причин після окупації.

Про це розповів адвокат, експерт Регіонального центру з прав людини Роман Мартиновський під час презентації доповіді «Адвокати в окупації».

«Це і необхідність працювати за російським законодавством, отримати російське громадянство і перескласти іспити. Ніхто не роз'яснив як їм вчинити, чи припустимо йти на своєрідну співпрацю з окупантами і як це розцінить і, зокрема, Національна асоціація адвокатів України (НААУ). Проблему поглиблює і той факт, що НААУ не дає жодних заяв та оцінок щодо вразливого становища адвокатів на окупованих територіях і у своїй діяльності взагалі не враховує цієї особливості. І це за умов, що органи адвокатського самоврядування в Криму не працюють», – пояснив причини адвокат.

«Назовні авторитарна держава надає інформацію про те, що у неї все добре, а своїм громадянам розповідає як погано у світі західних цінностей. Адвокати в таких умовах не дають пропаганді запанувати остаточно і активно порушують питання реального стану прав людини. Те, що багато з них отримують приписи, де наголошується на неприпустимості «екстремістської діяльності» вже нікого не дивує, оскільки це найм'якіша форма реакції влади на будь-яку незгоду з її діями. Наприклад, до кримського адвоката Еміля Курбедінова неодноразово застосовувався адміністративний арешт, а ролики на місцевому телебаченні затаврували його як «адвоката диявола». Його колезі – кримському правозахиснику Серверу Мустафаєву дісталося ще більше – він опинився на примусовому лікуванні у психіатричній клініці», – зазначила правозахисниця та адвокат з Криму Лілія Гемеджі.

Зазначимо, що доповідь «Адвокати в окупації» була підготовлена Українською Гельсінською спілкою з прав людини у партнерстві з Регіональним центром з прав людини, адвокатами з окупованих територій України та адвокатами переселенцями.

Доповідь було презентовано 20 грудня в Українському кризовому медіа-центрі до Дня адвокатури і є першим в Україні дослідженням щодо ситуації з дотриманням прав адвокатів в умовах збройного конфлікту за період 2014-2018 років. Під час заходу були озвучені цифри, факти та власний досвід окремих адвокатів щодо стану інституту адвокатури на окупованих територіях, а також захисту професійних прав адвокатів з окупованих територій з боку органів адвокатського самоврядування України.

Читайте також: На окупованій територій адвокатам небезпечно: експерти оприлюднили цифри і факти переслідувань 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: