fbpx
Сьогодні
14:51 18 Гру 2018

У Китаї придумали як боротися з дисидентами: їх тепер відправляють на курорти

У Китаї ввели в практику нові нетрадиційні способи боротьби з дисидентами до чинного режиму.

Про це пише в статті в The New Yorker Цзяньін Чжа, брат китайського активіста Цзянго Чжа.

На початку вересня 2018 року в Пекіні проходив Форум співпраці між Китаєм і Африкою. В цей час Цзянго Чжа – 67-річний китайський дисидент, який дев'ять років відсидів у в'язниці за створення опозиційної Демократичної партії Китаю – відправився в туристичну поїздку.

Його відправили в один з національних парків Китаю.Подорожував Чжа не один – його супроводжували двоє поліцейських, а фінансувало поїздку китайське міністерство безпеки.

Влада таким чином просто вивезла опозиціонера зі столиці, щоб він не створив ніяких проблем при проведенні важливого міжнародного заходу.

Практику під назвою Бей-люю – з китайського це перекладається приблизно як "вимушений туризм" – китайська влада взяли на озброєння в останні п'ять-шість років.

Це один із заходів, за допомогою якої реалізується стратегія на "підтримку стабільності", оголошена главою Китаю Сі Цзіньпіном.

Суть "вимушеного туризму" полягає в тому, що відомих дисидентів, за долею яких стежать на Заході, відправляють в оплачені державою турпоїздки під час значущих подій – міжнародних самітів, спортивних заходів і так далі

Наприклад, під час того ж Форуму співпраці між Китаєм і Африкою ще як мінімум четверо активістів і правозахисників вирушили в супроводі поліцейських в різні частини Китаю – від монгольських степів до пляжного курорту.

Дисидента зазвичай супроводжують три співробітника поліції, один з яких спить в одному готельному номері з активістом. Вони також купують для активістів квитки в музеї, допомагають їм з багажем, фотографують їх.

Як правило, поліцейські і їх підопічні зупиняються в найдорожчих готелях, а також "їдять кращу їжу і п'ють найдорожчий алкоголь".

У разі відмови від таких "канікул" активістам можуть загрожувати різноманітні санкції – але іноді поліція саме йде на поступки: так, коли Чжа відмовлявся їхати в вересневу поїздку, йому пообіцяли, що в своєму номері він буде спати один.

Турпоїздки – це не єдиний спосіб, яким китайська влада бореться з інакомисленням.

Наприклад, за Цзянго Чжа постійно ведеться спостереження: у "чутливі" з точки зору держави періоди його цілодобово супроводжують поліцейські (в останні роки Чжа не веде ніякої політичної діяльності, але пише критичні колонки, які активно поширюються в месенджері WeChat – втім, останнім часом його акаунти почали активно блокувати).

Як розповідається в матеріалі, поліцейські і Чжа навіть подружилися – супроводжуючі стали шанобливо називати свого підопічного "великим братом". Коли активіста заарештували в 2017 році за чергову колонку, перед допитом поліцейські заїхали разом з ним ресторан – щоб затриманий добре попоїв.

Стаття The New Yorker – це не перший подібний матеріал, який розповідає про "вимушений туризм" у Китаї. У 2014 році невелику статтю про нього публікувала The Guardian.

Судячи з усього, загальний зміст процедури за останні 4 роки не змінився: в матеріалі The Guardian також розповідали про політичного активіста, якого поліція вивезла на пляжний курорт під час з'їзду Комуністичної партії Китаю в Пекіні.

Загалом у 2014 році напередодні 25-річчя від дня розстрілу демонстрації на площі Тяньаньмень зі столиці вивезли "у відпустку" 15 осіб. Одна з активісток, з якої поговорити видання, сказала, що нічого хорошого в таких канікулах немає: "Це як сидіти у в'язниці – тільки вона ще й рухається".

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: