fbpx
Сьогодні
14:10 28 Лис 2018

Працівники Google виступили проти розробки пошуковика для Китаю, який вводить тотальну цензуру

Співробітники Google спільно з правозахисниками Amnesty International виступили з протестами проти проекту Dragonfly – пошуковика, який вводить тотальну цензуру та відслідковує усі запити.

Про це пише The Verge.

У відкритому листі, йдеться про те, що Google може стати прямим співучасником порушень прав людини, тому всі, хто підписалися під листом закликають керівництво компанії скасувати подальшу розробку Dragonfly та не ігнорувати неодноразові скарги міжнародних правозахисних організацій.

Попереднє звернення співробітників Google з приводу цього було опубліковано ще три місяці тому, але результату не дало.

Тоді ініціативу підтримали понад тисячу осіб, однак керівництво компанії ніяк не відреагувало на подібні обурення.

У новому листі викладаються основні потенційні проблеми, пов'язані з Dragonfly: повний контроль і жорсткість цензури китайським урядом, а також ймовірність співпраці Google з іншими країнами, які теж захочуть піддати інтернет цензурі.

"Такі заходи контролю, швидше за все, будуть використовуватися для того, щоб змусити замовкнути вразливі верстви населення і поширювати тільки ту інформацію, яка сприяє інтересам уряду. Ми відмовляємося створювати технології, які допомагають сильним пригнічувати слабких, де б вони не знаходилися. Запуск Dragonfly в Китаї створить небезпечний прецедент, після якого Google не зможе відмовити іншим країнам в подібних послугах", – йдеться у листі.

Google нині тримає в секреті роботу над пошуковою системою Dragonfly, проте за словами бунтівних працівників система блокуватиме пошук за певними ключовими словами.

Крім того, китайським жителям, ймовірно, доведеться вказувати свій номер телефону, щоб скористатися сервісом.

В Google з приводу даної ситуації, в прес-службі компанії сказали наступне:

"Наша робота поки на етапі досліджень, і ми ще не готові до запуску пошукової системи в Китаї".

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: