fbpx
Сьогодні
15:19 30 Жов 2018

Людина знищила 60% тварин за останні 50 років: почалася нова хвиля вимирання на Землі, - вчені

Людство знищило 60% ссавців, птахів, риб та рептилій на планеті менше ніж за півстоліття – в період c 1970 по 2014 рік.

Про це йдеться в доповіді Living Planet Index, підготовленому Світовим фондом дикої природи (WWF) і Лондонським зоологічним суспільством, передає The Guardian.

Вчені з 59 країн, які готували доповідь, проаналізували дані щодо 16 704 популяцій, які представляють чотири тисячі видів тварин. На думку фахівців, в світі почалася шоста хвиля масового вимирання, але перша, яка відбувається через один конкретний вид, – людину.

Автори доповіді впевнені, що знищення дикої природи загрожує майбутньому людства – зростаюче споживання ресурсів знищує середовище проживання, від якої залежать якість повітря та води.

"Ми сліпо йдемо до краю прірви", – сказав виконавчий директор WWF з питань науки Майк Барретт, коментуючи доповідь.

За його словами, якби чисельність населення в світі скоротилася на 60%, це призвело б до спустошення Північної Америки, Південної Америки, Африки, Європи, Китаю та Океанії.

Вчені встановили, що найсильніше постраждали тварини в Південній і Центральній Америках, де популяції хребетних скоротилися на 89%. Багато в чому це обумовлено вирубкою тропічних лісів – кожні два місяці знищують частина савани розмірами з Лондоном (понад півтори тисячі квадратних кілометрів).

Серед місць проживання більше за інших постраждали річки і озера, де популяції диких видів скоротилися на 83%.

Автори доповіді назвали кілька причин, чому тварин стає менше. Головна з них – знищення природних середовищ існування заради сільськогосподарських потреб. За оцінкою вчених, діяльність людини зачіпає три чверті всіх територій на планеті.

Інша причина – вбивства тварин заради їжі. Через полювання зникли не менше 300 видів тварин. Крім того, на чисельність популяцій впливають хімічні забруднення, торгівля тваринами та поширення інвазійних видів.

"Ми більше не можемо ігнорувати вплив нинішніх руйнівних моделей виробництва та марнотратний спосіб життя", – зазначив гендиректор WWF International Марко Ламбертіні.

А от виконавчий директор WWF в Великобританії Таня Стіл додала:  "Ми перше покоління, яке знає, що знищує планету, і останнє, яке здатне щось зробити з цим".

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: