fbpx
Сьогодні
18:24 30 Жов 2018

Готуйтеся до штрафів: уряд підготував санкції роботодавцям за затримку зарплат

Фото kurs.if.ua

Борг із зарплати в Україні у вересні цього року зріс на 6,5%, свідчать дані Державної служби статистики. Міністерство соціальної політики хоче дозволити не працювати у разі невиплати зарплати компанією.

У відомстві підготували відповідний законопроект, що передбачає також можливість звільнити від відповідальності працівників, які не виходять на роботу через затримки у виплаті зарплати понад 15 днів. Про це йдеться в ефірі Радіо НВ.

Якщо роботодавець порушує терміни видачі зарплати, він буде зобов'язаний сплатити працівнику пеню у розмірі облікової ставки Нацбанку за кожен день затримки. Нині вона становить 18%.

Крім того, працівнику мають виплатити відшкодування у розмірі трьох середньомісячних зарплат. Утім право на таку компенсацію працівник матиме, якщо порушать справу про банкрутство роботодавця. Або працівник звільниться до порушення зазначеної справи.

Експерт Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин пояснив – якщо роботодавець не розраховується із працівником, то працівник ніби надає тому кредит на суму невиплаченої зарплати. І на роботодавця нараховується відсоткова ставка Нацбанку як пеня за протермінований платіж. Утім сам механізм, як це буде обліковуватись, на сьогодні не розроблений. Як переконує експерт, за проект закону Рада просто не проголосує.

Сьогодні Україна користується Кодексом законів про працю ще радянського зразка. Він абсолютно не відповідає економічній моделі сьогодення, розповів юрист Лаврентій Царук. Тому новий законопроект міг бути ефективним.

При цьому в Україні існує три типи відповідальності за несвоєчасні виплати зарплат. Фінансова – за порушення графіку виплат на понад місяць – три мінімальні зарплати. Адміністративна відповідальність – регулюється Кодексом України про адміністративні правопорушення і передбачає сплату штрафу від 30-ти до 100 неоподатковуваних мінімумів громадян. Це від 500 до 1700 грн. І кримінальна відповідальність, передбачена Кримінальним кодексом. Порушнику загрожують штраф від 8,5 тис. грн, виправні роботи до двох років або позбавлення волі також на термін до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю на термін до трьох років. Але питання у тому, чому в Україні не працюють наявні санкції у законодавстві, каже Царук.

За його словами, затримки з виплати зарплати набули великого поширення, і це вже вважається нормою.

"Мене занепокоює те, що й до цього часу серйозна відповідальність була передбачена за затримку виплати зарплат. Не зважаючи на ці штрафи, це питання продовжує бути актуальним. Можливо, спочатку потрібно було розібратися, чому не спрацювали ті санкції, які вже є в українському законодавстві", – відзначив Царук.

Цей законопроект – логічний та очікуваний, вважає партнер адвокатського об'єднання Юскутум Ксенія Проконова. Але, як завжди, найважливіше – це деталі. Адже, коли людина не виходить на роботу, вона втрачає важелі впливу.

Наразі проект закону поданий на обговорення. У разі ухвалення він відповідатиме частині Конвенції Міжнародної організації праці і забезпечуватиме конституційні гарантії працівників на отримання належних їм коштів з оплати праці, впевнені його автори.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: