fbpx
Сьогодні
19:28 18 Жов 2018

Мені потрібна бабуся! В Івано-Франківську стартував соціальний проект для підтримки самотніх перестарілих

В Івано-Франківську активісти ініціювали унікальний соціальний проект STAY, щоб знайти "онуків" для самотніх перестарілих геріатричного пансіонату міста.

"Основне, що потрібно цим людям – увага. У них брак спілкування, їм дуже потрібно, аби до них хтось приходив і вони відчували, що не самотні", – наголошують активісти.

Автор проекту STAY (від слова "залишатися") Ілона Мурзова, керівник благодійної організації "Платформа соціальних інновацій "Трансформація", розповіла: "Ми третій рік опікуємося геріатричним пансіонатом: зняли соціальну рекламу, зробили фотовиставку портретів мешканців. Але того результату, на який ми очікували, не було. Ми хочемо, аби мешканці міста змогли обрати для себе дідуся або бабусю, стати для конкретної людини "онуком на годину", підтримувати стареньких, зустрічатися з ними щотижня, спільно читати, спілкуватися, вислуховувати, ходити на прогулянки… Свого часу ми впроваджували проект "Наставництво" для сиріт Прикарпаття. І виникла думка цей шаблон перенести на геріатричний пансіонат".

Стартував проект STAY із роботи професійних фотографів-волонтерів, а надалі про кожного підопічного пансіонату буде написана невеличка історія його життя. Ці фото та історії можна буде побачити в групі проекту в мережі Фейсбук і таким чином обрати для себе дідуся або бабусю.

До пансіонату вже приїжджає і перша "внучка". Її звати Ірина Гулкевич. Дівчина розповідає, що рідних дідуся і бабусі у неї уже немає, і понад рік вона мріяла знайти людину похилого віку, яку можна відвідувати, спілкуватися, проводити разом час. Під час Дня відкритих дверей вона познайомилася із 80-річною пані Іриною, яка живе у геріатричному пансіонаті уже 12 років.

На сьогодні у геріатричному пансіонаті проживають одинокі люди, які потребують стороннього догляду, а також люди з інвалідністю, які по віку уже вийшли з дитячих інтернатів і потрапили сюди. Зараз тут 180 підопічних.

Працівники геріатричного пансіонату наголошують: тут не закрита установа, сюди мають приходити мешканці міста, волонтери, активісти. Потрібно подолати стереотип, що геріатричний пансіонат – це вирок, найгірше, що може трапитися з людиною в старості.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: