fbpx
Сьогодні
17:53 13 Жов 2018

Нацбанк анулював ліцензію великої мережі валютних обмінників

Національний банк України (НБУ) анулював ліцензію фінансової компанії "Ікс" на здійснення валютних операцій (діяльність з обміну валют) №189 від 25 травня 2015 року.

Відповідне рішення затверджено 11 жовтня, передає прес-служба регулятора.

Підставою для анулювання ліцензії послужило визнання структури власності компанії непрозорою, а також встановлення ряду суттєвих порушень порядку проведення валютно-обмінних операцій і вимог до організації захисту приміщень.

Так, починаючи з 2017 року Нацбанк звертав увагу фінкомпанії "Ікс" на невідповідність структури власності вимогам прозорості.

"Замість приведення структури власності у відповідність до вимог щодо прозорості та виконання власниками істотної участі вимог чинного законодавства, зокрема отримання погодження на набуття істотної участі у профільного регулятора – Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, – до структури власності ІКС була заведена "футбольна команда" з 11 фізичних осіб, внаслідок чого відбулося розмиття власності таким чином, що жоден з нових учасників Ікс не володів істотною участю.", – сказали у НБУ.

Також "Ікс" було допущено значну кількість порушень вимог до організації захисту приміщень, в яких проводиться діяльність з обміну валют, зокрема щодо обладнання робочих місць касирів елементами відгороджувальних конструкцій, що відповідають встановленим вимогам, системою відеоспостереження, сповіщувачем системи тривожної сигналізації.

Крім того, НБУ виявив в діяльності ліцензіата ряд порушень порядку проведення валютно-обмінних операцій, зокрема, здійснення операцій з продажу іноземної валюти без документального оформлення, без застосування реєстраторів розрахункових операцій та без оформлення квитанцій про здійснення валютно-обмінних операцій.

При цьому, під час перевірок "ІКС" неодноразово відмовлялася надати матеріали на письмовий запит уповноваженого працівника НБУ.

Довідка. Компанія Ікс налічує понад 100 пунктів обміну валюти. Співвласниками компанії у держреєстрі вказані Андей Ордійчук, Дмитро Федосєєв, Ян Хоменко, Мілена Голятовська, Анастасія Гордійчук, Олексій Маняченко, Анна Набока, Віктор Петрусенко, Анна Пустовойт, Станіслав Свідерський і Маргарита Хоменко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: