fbpx
Сьогодні
09:17 11 Жов 2018

В США арештували чоловіка, який хотів підірвати потужну бомбу за "ідею жеребкування"

Поблизу Нью-Йорка заарештували 56-річного Пола Розенфелда, який самотужки виготовив бомбу вагою 100 кг і збирався підірвати її у Вашингтоні.

Про це передає ВВС.

Як говориться в клопотанні про видачу ордера на арешт Розенфелда, в серпні і вересні неназваний житель Пенсильванії отримав від незнайомої особи листи і смс.

З них випливало, що відправник має намір виготовити вибуховий пристрій, відвезти його до Вашингтона і підірвати 6 листопада на Національній алеї.

Одержувач цієї кореспонденції передав її до ФБР. Воно швидко визначило по мобільному, з якого було надіслано смс, що їх відправив Пол Розенфелд, що проживає в Таппене.

9 жовтня місцевий суддя видав ордер на обшук будинку Розенфелда. У той же день правоохоронці зупинили машину підозрюваного та відвезли в сусідній поліцейський відділок і допитали.

Він підтвердив, що є власником мобільника, з якого було надіслано зазначені смс, і повідомив, що замовив велику кількість димного пороху, який був доставлений за адресою в Нью-Джерсі і привезений йому в Таппене.

За словами Розенфелд, він зробив і випробував кілька невеликих бомб, а також виготовив пристрій побільше, начинив його 8 фунтами (близько 4 кг) димного пороху і сховав у себе в підвалі.

Він також розповів, що вставив в нього компоненти, які гарантують, що він сам загине від вибуху своєї бомби, і що він збирався привести її в дію у Вашингтоні.

За словами Розенфелд, метою задуманого їм теракту було привернути увагу до доктрини "жеребкування" (sortition), або клеротеріанства.

Останній термін походить від давньогрецького "клеротеріона" – пристрої для жеребкування, що використовувався, наскільки відомо, для відбору багатьох посадових осіб в древніх Афінах в їх демократичний період.

У мережі є невелике есе на цю тему людини на ім'я Пол Розенфелд. Його розмістили в березні 2015 року на сайті Equality By Lot ( "Рівність за жеребом"), який називає себе "блогом клеротеріанцев".

Есе містить аргументи на користь головного постулату їх ідеології, яка говорить, що керівників слід вибирати не більшістю голосів, як у демократичних країнах, а за жеребом.

Як пише автор, здавалося б, такий метод відповідає здоровому глузду, і тим не менш у блогу "Рівність за жеребом" за останнім рахунку всього 344 передплатника, тобто мова йде про "статистично невидиму групу на планеті з 7 мільярдами мешканців".

Автор есе робить з цього висновок, що "ми повинні якимось чином переконати достатньо людей, щоб наше рух набув популярність. Для цього нам потрібен вкрай ефективний аргумент …".

Очевидно, таким доказом мала послужити виготовлена ​​Розенфелдом бомба, яка на перевірку містила не 4 кг димного пороху, а 91 кг. Так, принаймні, написав судді слідчий ФБР Уелш, який повідомив, що в підвалі у підозрюваного був виявлений фанерний ящик, що мав функціонувати як вибуховий пристрій. Він був начинений 200 фунтами димного пороху, порожні ємності з-під якого валялися в домі.

Як наголошується в прес-релізі федеральної прокуратури Південного округу Нью-Йорка, вибух в такому людному місці привів би до загибелі невинних людей і невимовним руйнувань.

Підозрюваний міг би стати найгіршим доморощеним терористом після Тімоті Маквея, який підірвав в 1995 році федеральний будинок в Оклахома-Сіті і згодом був страчений.

Розенфелд офіційно звинувачений в незаконному виготовленні вибухового пристрою, за яке йому загрожує до 10 років в'язниці, і транспортуванні вибухової речовини між штатами (теж до 10 років).

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: