fbpx
Сьогодні
22:06 08 Жов 2018

Білоруси та українці конкурують за робочі місця в Польщі, - ЗМІ

Кількість робочих віз, виданих владою Польщі громадянам Білорусі, значно збільшується.

Про це пише Deutsche Welle.

У 2014 році польська влада видала громадянам Білорусі 1,6 тисячі робочих віз, а в 2017 році їх кількість перевищила 10 тисяч.

Повідомляється, що з початку цього року білоруси вже отримали близько 40 тисяч польських робочих віз.

Такі дані навів автор дослідження "Міграція між Білоруссю і Польщею: тенденції та перспективи", академічний директор варшавського аналітичного центру EAST Андрій Єлісєєв.

За його словами, за останні роки в 10-12 разів збільшилася кількість запрошень, які польські роботодавці видали білорусам в рамках спрощеного порядку працевлаштування.

При цьому експерти прогнозують зростання короткострокової і довгострокової трудової міграції білорусів до Польщі.

У першому випадку знижується соціальна напруженість, так як в ряді регіонів Білорусі є проблеми з працевлаштуванням. Крім того, зароблені трудовими мігрантами гроші в 2-3 рази зменшують кількість сімей в Білорусі, що живуть за межею бідності.

Представник Фонду ім. Стефана Баторія Кшиштоф Мрозек зазначив, що присутність громадян Білорусі в Польщі на фоні майже 2 млн трудових мігрантів з України малопомітна. Однак білоруси не зустрічають ніякого ворожого ставлення з боку поляків і легко інтегруються в польське суспільство.

Левову частку іноземців, що працюють в Польщі, становлять українці. Але якщо в минулому році приріст числа працівників з України за перші півроку становив 114% в річному вираженні, то в першому півріччі 2018 року їх кількість зросла лише на 20%.

Українці все більше віддають перевагу роботі або в сірій зоні економіки Німеччини, або легально, але в Чехії, Словаччині чи Угорщині, де вищі зарплати, пояснив Мрозек.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: