fbpx
Сьогодні
09:26 07 Вер 2018

Скрипаль співпрацював з розвідкою Іспанії, де живе купа олігархів і криміналу з РФ, - NYT

Колишній російський шпигун Сергій Скрипаль, якого отруїли нервово-паралітичною речовиною "Новачок", в останні роки життя співпрацював з розвідкою Іспанії.

Про це повідомляє видання The New York Times з посиланням на власні джерела.

Під час служби в російському Головному розвідувальному управлінні (ГРУ), Скрипаля відправили до Мадриду в середині 1990-х років. Там він працював під прикриттям як військовий аташе в російському посольстві.

Відповідно до російських судових документів, саме тоді він був завербований британською розвідкою.

Проте в останні роки життя Скрипаль знову зачастив до Іспанії, тепер вже для зустрічі з офіцерами розвідувальної служби (CNI), хоча зміст і точний час цих зустрічей було засекречено.

Про це розповів іспанський чиновник і письменник Фернандо Руеда.

"Після розпаду Радянського Союзу Іспанія стала притулком для російських кримінальних босів і корумпованих чиновників, які люблять Ламборгіні і будують вілли на Коста-дель-Соль. Вважається, що деякі з них пов'язані з Кремлем", – пишуть журналісти.

Тривалі візити пана Скрипаля в Іспанію були підтверджені нинішнім високопосадовцем країни, однак джерело видання не надало додаткової інформації. Але колишні офіційні особи кажуть, що Скрипаль був би особливо корисний в боротьбі з російською організованою злочинністю в країні.

Нагадаємо, 5 березня у британському місті Солсбері колишньому російському розвіднику Сергію Скрипалю та його дочці стало погано в торговельному центрі, після чого його госпіталізували з отруєнням невідомою речовиною.

Після отруєння Скрипаля та його дочки голова уряду Великої Британії оголосила про висилання з країни 23 російських дипломатів.

Польща та низка інших країн ЄС також оголосили про видворення російських дипломатів у зв'язку з отруєнням Сергія Скрипаля та його дочки.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: