fbpx
Сьогодні
11:53 07 Сер 2018

Міграція з України набула загрозливо високих розмірів, - голова Ради НБУ

Трудова міграція з України набуває загрозливих для держави та її економіки масштабів.

Про це пише голова Ради Нацбанку Богдан Данилишин.

"Національний банк вже двічі цього року привертає увагу суспільства до наслідків трудової міграції для нашої країни. Так, в Інфляційному звіті НБУ за січень 2018 року зазначалося, що частка мігрантів у населенні віком 15-70 років становить 8%", – пише він.

За його словами, якщо вірити цим оцінкам, то масштаби трудової міграції в Україні набули загрозливо високих розмірів для майбутнього економіки.

Він зазначає, що нова хвиля трудової міграції зумовлена багатьма факторами, найважливішими з яких є військова агресія, глибока і тривала економічна криза та безробіття.

"Природно, що українці шукають перспективи вищих заробітків та кращих систем соціального забезпечення", – зазначає Данилишин.

Так, на І квартал цього року безробіття серед економічно активного населення в Україні склало 9,7%, а серед населення працездатного віку – 10%. І це попри масштабну міграцію з України

"Хоча ці показники дещо краще, ніж за аналогічний період минулого року, все ж вони свідчать про те, що ситуація на вітчизняному ринку праці лишається напруженою. Отже, нинішня хвиля трудової міграції українців по суті є певним запобіжним клапаном в умовах низьких можливостей на батьківщині", – зазначає експерт.

Відтік кваліфікованих кадрів за кордон у купі зі старінням населення є справжнім викликом для держави.

"Витік мізків, зокрема, означає: втрату державних ресурсів, вкладених в їх освіту; звуження промисловості; погіршення ділового середовища", – пише голова Ради НБУ.

За його словами, лише підвищення заробітних плат та стрімкий економічний розвиток зможуть врятувати ситуацію.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: