fbpx
Сьогодні
17:42 03 Сер 2018

"Дорогий Олеже, ти не самотній": письменник із США Джонатан Літтель написав листа Сенцову

Американський письменник Джонатан Літтель написав листа українському бранцю Кремля Олегу Сенцову.

Повідомлення було опубліковано на сайті The Guardian.

Далі подаємо текст листа.

Дорогий Олег Геннадійович Сенцов, ти ймовірно відчуваєте себе дуже самотнім, у виправній колонії Лабитнангі, найпівнічнішої в'язниці в Росії, так далеко від України і від ваших рідних.

Я пишу тобі, не знаючи, чи дійде цей лист до тебе, але я хочу щоб ти знав, що ти не самотній: багато людей по всьому світу – таких же як ти режисерів, письменників, журналістів, активістів і просто звичайних людей, які думають про тебе тебе, підтримують тебе і усім сердцем бажають побачити тебе вільним.

Йде 82 день з того часу, як ти оголосив про голодування. Ти зробив це, аби  висловити протест проти не лише проти несправедливості свого ув'язнення, але й щоб звільнити також 65 своїх співвітчизників, які ув'язненні у тюрьмах Росії за найтяжчими звинувачення.

Цей жест, голодування до смерті, є одним з найбільш жорстких з усіх форм протесту, які будь-хто може зробити.

У твоєму випадку, тим більше, оскільки двоє твоїх дітей чекають на тебе в Криму (де тебе і арештували) з бабусею, оскільки твоя дружина була змушена втікати з України.

Можна лише уявити їхній страх, їхні страждання та відчай з якими вони чіпляються за найменшу надію. Проте, не дивлячись ні на що, твоє рішення почати це голодування повністю виправдане.

Російська влада заарештували тебе російськомовного українського кінорежисера, який живе в Криму, після того, як ти і твої друзі протестували проти їхнього незаконного вторгнення і анексії півострова в березні 2014 року і відмовилися визнати його російським.

Разом з Геннадієм Афанасьєвим, Олексієм Чірнієм та Олександром Колченком вас звинуватили по абсолютно сфабрикованих звинуваченнях в змові щодо терористичних актів в Криму.

Вас били і погрожували згвалтуванням, щоб отримати визнання, яке було використано проти вас в суді, а заступник генерального прокурора Росії прямо відмовився розслідувати ваші твердження про катування.

Ти також були незаконно позбавлений українського громадянства російською владою, яка відмовила тобі у консульському захисті з боку України.

Після пародії на судовий розгляд, ти був засуджений до 20 років в'язниці.

Російський режим розуміє тільки одне: силу та баланс сил.

Це те, що ти добре усвідомив, і для мене це пояснює твій вчинок почати голодувати: це спосіб змінити баланс сили, перенести на свою користь і, можливо, повернути його проти своїх переслідувачів.

Те, що так багато людей по ​​всьому світі мобілізувалося, підписує петиції і що багато політичних діячів, починаючи від президента Макрона з Франції, тепер відкрито обговорюють тебе.

Тепер ми можемо тільки сподіватися, що Путін, який гріється у славі від проведення Чемпіонату світу з футболу, який багато хто вважає він просто купив, одумається не бажаючи заплямувати цей момент твоєю смертю.

Ти щодня ризикуєш померти, і ти це добре знаешь. Кожен новий день її наближає. Кілька тижнів тому у тебе стався серцевий напад, ти викарабкався, але став слабшим, ніж будь-коли.

Ми можемо тільки захоплюватися твоєю мужністю.

Вісімдесят два дні – це тривалий час для голодування. Всі ми сподіваємося, що цей кошмар скоро закінчиться, і режим, який помістив тебе до в'язниці відпустить тебе.

Під час фіналу Чемпіонату світу після численних закликів до звільнення Путін відповів: "Я подумаю про це".

Ти знаєте краще за мене про що саме його потрібно подумати: що йому буде коштувати дорожче, втрата обличчя через те, що він відпустить тебе, чи міжнародний осуд у разі твоєї смерті? Єдина надія, що останнє твердження переважає перше, саме тому кожне видання, таке як це, щораз публікує на цю тему: слово за словом, капля за каплею.

Все, що я можу сказати тобі, оскільки ми чекаємо твого рішення, полягає в наступному: твоя боротьба не марна.

Всі твої протести проти незаконної анексії батьківщини, грубого порушення Росією міжнародного права, проти насильства, репресій її режиму та брехні влади, пропаганди й дезінформації мають великий сенс.

Це залишається правдою далеко за межами Полярного кола, де ти марнієш за гратами ; далеко за межами навіть Москви та Санкт-Петербурга, де так багато наївних туристів, які приїжджають з Британії та з усього світу заради футболу та дешевого пива, тижнями "тусувалися" на вечірках (святкували), навіть не знаючи твого імені.

Ти борешся не лише заради своїх друзів, для України та українців, але і заради цих незнайомих людей, за їхнє права жити у світі, вільному від російської агресії та маніпуляцій. Багато хто з нас це чітко розуміє, і в будь-який слабкий спосіб, що ми можемо, ми знаходимось на твоєму боці.

З повагою і по-братерськи, Джонатан Літтелл

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: