fbpx
Сьогодні
18:01 20 Лип 2018

В Італії винайшли майки, які очищають повітря

В італійському будинку моди Kloters заявили про створення і успішне випробування футболки, яка, завдяки спеціальній фільтр-кишені здатна вловлювати і розкладати забруднюючі речовини з атмосферного повітря.

Розробка дизайнерів носить назву RepAir і за задумом творців стала прямим наслідком бажання вийти за рамки звичної концепції стійкої моди, передає rodovid.me.

З одного боку ця майка придатна для щоденного носіння, з іншого – своїм виглядом вона нагадує про щогодинну необхідність пам'ятати про турботу про навколишнє середовище,і змушує людей задуматися про варіанти вирішення тих чи інших екологічних проблем.

У тому, що команда дизайнерів з Італії звернула увагу саме на проблему забруднення повітря, немає нічого дивного. Не дивлячись на всі зусилля європейської спільноти щодо зниження шкідливих викидів в атмосферу, щодо підвищення екологічності вихлопу автомобільних двигунів, повітря в великих містах тій же Італії залишається сильно загазованим. Довготривале проживання в такому середовищі є причиною розвитку багатьох важких захворювань, в тому числі і раку.

З технічної точки зору найбільше цікавою є кишеня футболки RepAir розміром приблизно 15 на 20 сантиметрів, в якій розташований вкладиш зі спеціальної тканини, яка-то і відповідає за поглинання оксиду азоту та деяких інших, розсіяних в атмосфері забруднюючих речовин. Матеріал запатентований і здатний розділяти, оксиди азоту, оксиди сірки, леткі органічні речовини, поліциклічні ароматичні вуглеводні і пари бензину.

Причому, фільтрація забруднюючих речовин відбувається в пасивному режимі без участі зовнішніх джерел енергії, але при цьому вельми ефективно. Розробники стверджують, що їхнє дітище здатне увібрати і розкласти обсяг забруднюючих речовин, що дорівнює вихлопу відразу двох легковиків.

Запатентований фільтруючий матеріал складається з декількох зовнішніх і внутрішніх шарів, кожен з яких виконує певну функцію. Одні утримують забруднюють повітря молекули, інші – вловлюють і консервують неприємні запахи і тощо. Інноваційний матеріал під назвою Breath вже пройшов повний курс сертифікаційних випробувань в Політехнічному університеті Марке, довів свою високу ефективність і завоював зрізу кілька нагород. Отримані в лабораторних умовах результати використання футболки RepAir дійсно вражають: її фільтруючий елемент зміг затримати 97 відсотків молекул летких органічних речовин, 92 відсотків молекул оксиду сірки і 87 відсотків молекул оксиду азоту.

Наразі будинок моди Kloters веде збір коштів через платформу Kickstarter для запуску своєї розробки в промислове виробництво. Обіцяно, що виріб буде міцним, довговічним і розрахованим на тривалий термін експлуатації.

Читайте нас в Facebook і Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: