fbpx
Сьогодні
08:32 30 Чер 2018

У Молдові остаточно анулювали результати виборів мера Кишинева і вирішили не проводити їх повторно

Центральна виборча комісія Молдови 28 червня скасувала результати виборів мера Кишинева і вирішила не проводити їх повторно.

До цього 25 червня Вища судова палата відхилила касаційну скаргу опозиційного кандидата Андрія Нестасе, який набрав більшість голосів, повідомляє Інтерфакс-Україна.

У рішенні Центрвиборчкому зазначається, що "повторне голосування проводити не можна, оскільки суд анулював результати виборів у цілому, включаючи перший і другий тур, а не лише голосування у другому турі". Законодавство Молдови передбачає проведення дострокових виборів до місцевих органів влади не більше двох разів на рік, у "єдиний день голосування" – навесні і восени. Кодекс про вибори також забороняє проведення виборів, якщо до чергових виборів до місцевих органів влади залишилося менше року. У цьому випадку виконувати обов'язки мера повинен в.о. мера, який призначається Муніципальною радою. Чергові вибори до місцевих органів влади Молдови повинні відбутися у червні 2019 року.

Нагадаємо, 3 червня кандидат від об'єднаної правої опозиції Андрій Нестасе отримав 52,57% голосів виборців, а представник Партії соціалістів Іон Чебан – 47,43%.

Однак суд першої інстанції та Апеляційна палата відмовилися визнати результати виборів, оскільки в день виборів велася агітація, що заборонено законодавством.

Рішення судової влади призвело до масових протестів у Кишиневі.

28 червня "Комітет національного опору" висунув три вимоги: затвердити результати виборів мера Кишинева, скасувати змішану виборчу систему голосування і відправити у відставку голову Вищої судової палати, а також почати кримінальне переслідування щодо суддів, які визнали голосування у молдовській столиці недійсним.

Андрій Нестасе, присутній на прес-конференції, закликав людей взяти участь в акції протесту на площі Великих національних зборів у неділю о 14:00.

За його словами, через ситуацію, що склалася, міжнародні партнери обговорюють виділення фінансування Молдові і ставлять під сумнів Угоду про Асоціацію.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: