fbpx
Сьогодні
20:26 09 Чер 2018

Найпотужніша машина. У США розробили суперкомп'ютер Summit продуктивністю 200 петафлопс

Фото MIT Technology Review

США випередили Китай в області суперкомп'ютерів, створивши електронно-обчислювальну машину продуктивністю 200 петафлопс, або 200 квадрильйонів (натуральне число, яке позначає одиниця з 15 нулями) операцій у секунду.

Про це повідомив журнал MIT Technology Review, що видається Массачусетським технологічним інститутом, пише УНН.

Як зазначає видання, "Національна дослідницька лабораторія міністерства енергетики США в Оук-Рідж (штат Теннессі) запустила суперкомп'ютер під назвою Summit, пікова продуктивність якого досягає 200 петафлопс або 200 квадрильйонів операцій у секунду".

"Summit виробляє обчислення в мільйон разів швидше, ніж звичайний лептоп, — продовжив журнал. — І на 60% разів швидше, ніж попередній найпотужніший у світі суперкомп'ютер — китайський Sunway TaihuLight, що має продуктивність 93 квадрлн операцій у секунду".

"Всі блоки Summit і супутнє обладнання займають приміщення, в якому могли б розміститися два тенісних корти, і важать більше, ніж авіалайнер", — пише журнал.

Довідка

Суперкомп'ютер — загальний термін, який використовується для позначення спеціалізованої обчислювальної машини, що значно перевершує за своїми технічними параметрами і швидкості обчислень більшість існуючих в світі комп'ютерів. Як правило, сучасні суперкомп'ютери є великим числом високопродуктивних серверних комп'ютерів, з'єднаних один з одним локальної високошвидкісною магістраллю для досягнення максимальної продуктивності в рамках підходу розпаралелювання обчислювальної задачі.

До сих пір у п'ятірку надпотужних суперкомп'ютерів входив лише один американський суперкомп'ютер, причому замикав даний список, — Titan з продуктивністю 17,59 петафлопса, також знаходиться в лабораторії в Оук-Рідж. Друге місце займала ЕОМ з КНР Tianhe-2 (33,9 петафлопса), третє — розташована в Швейцарії європейська обчислювальна машина Piz Daint (19,6 петафлопса), четверте — японський суперкомп'ютер Gyoukou (19,1 петафлопса).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: