fbpx
Сьогодні
16:01 17 Тра 2018

Київводоканал погрожує боржникам штрафами та скасуванням субсидій

Кияни, які заборгували за водопостачання можуть лишитися без субсидій та отримати штрафи від Київводоканалу.

Про це повідомив директор розрахункового департаменту "Київводоканалу" Валерій Люлін, передає "Інтерфакс-Україна".

Кияни, які мають заборгованості зі сплати послуг з водопостачання, з 1 січня 2019 року платитимуть штраф у розмірі 0,01% від суми боргу за кожен день прострочення платежу і втратять право на отримання субсидії.

"Новий закон "Про житлово-комунальні послуги" (вступає в силу 10 червня) впроваджує застосування неустойки і пені у разі несплати за житлово-комунальні послуги. Ця норма набуде чинності з нового року", – сказав він на прес-конференції.

Крім того, наявність заборгованості за два місяці позбавляє права на отримання субсидій. Новий закон також надає нам право проводити відключення

Наразі кияни мають півроку для сплати боргів або укладання договорів про їхню реструктуризацію, аби уникнути санкцій.

"До тих, хто зловживає неплатежами, будуть застосовуватися судові позови. Ми розробляємо з Центром комунального сервісу програму сумісних позовів. Якщо у людини буде заборгованість не лише за воду, але і за тепло та електрику, це об'єднається в один позов, і такі судові рішення приведуть до значного збільшення заборгованості за рахунок штрафних санкцій, інфляційних втрат", – зазначив Люлін.

Водночас "Київводоканал" змінить порядок нарахування сум оплати за воду через новий закон "Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання".

За словами директора департаменту правового забезпечення "Київводоканалу" Катерини Швець, нарахування здійснюватимуть за загальнобудинковими лічильниками з подальшим розподілом квартирами за методикою, яку розробить Мінрегіонрозвитку.

"Згідно з проектом, розподіл здійснюється за квартирними лічильниками. Якщо в будинку є квартири або нежитлові приміщення, які не оснащені лічильниками, то квартири (з лічильниками) оплачують за ту кількість води, яку вони спожили, а різниця між будинковим лічильником і сумою квартирних пропорційно лягає на тих, у кого немає лічильника", – пояснила Швець.

Представники "Київводоканалу" також повідомили, що тарифи на послуги з водопостачання на 2019 рік будуть підвищені після узгодження Нацкомісією, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг.

Згідно з інформацією на сайті водоканалу, запропоновано збільшити тариф за водопостачання на 2019 рік на 26%, до 21,365 грн. "Київводоканал" пояснює намір підвищити тариф зростанням витрат на ремонти та витратні матеріали.

За даними водоканалу, боржниками за послуги з водопостачання є 15% киян, їхня загальна заборгованість перевищує 303 млн грн.

Читайте нас у Facebook та Тwitter, також підписуйтесь на канал в Telegram, щоб завжди бути в курсі важливих змін в країні і світі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: