fbpx
Сегодня
Колонка 11:10 05 Сен 2022

Что такое компании on-demand, как они сохранили бизнес во время войны и помогают украинцам

Що таке on-demand індустрії

On-demand-економіка, або економіка за запитом – це сегмент індустрії, де одні люди надають послуги іншим через посередництво компанії. На перший погляд, усе дуже просто й зрозуміло. У користувача є запит, on-demand-компанія його зчитує та знаходить людей, які можуть закрити потребу.

До прикладу райд-хейлінг – коли одні люди надають послуги з перевезення іншим. Ця індустрія все більше витісняє стандартне таксі. В Україні основними представниками райд-хейлінгу є такі компанії, як  Bolt, Uklon та Uber. Або ж сфера фуд-делівері. Основні гравці на цьому ринку України – Bolt Food і Glovo. Крім того, до on-demand-індустрії входить кью-комерс, тобто швидка доставка продуктів харчування, а також менш популярні в нашій країні, але дуже поширені за кордоном сервіси на кшталт платформи Airbnb, через які люди здають своє житло у короткострокову оренду.  

Однак on-demand-економіка – це не просто про потребу та пошук підрядників для її закриття, це про: 

  • високотехнологічність компанії;
  • максимальну діджиталізацію всіх процесів;
  • побудову бізнесу за принципом маркетплейсу.

Основним принципом роботи таких компаній найчастіше  є зручність та приємні умови як для клієнта, так і контрагента. І щороку ми все частіше помічаємо, що людям подобається такий принцип роботи. Усе більше людей у всьому світі стають учасниками on-demand-економіки, долучаючись до маркетплейсів як з боку користувачів сервісів, так і з боку тих, хто надає послуги. Аналітики передбачають зростання до 2025 року «шерінг-економіки», до якої входять on-demand-сервіси, до $335 млрд. Цифри кажуть самі за себе – індустрія стрімко розвивається та не планує зупинятися.  

On-demand-сфера в Україні

В Україні найбільш розвиненими серед індустрій on-demand є райд-хейлінг і фуд-делівері. Українці у великих містах звикли користуватися райд-хейлінгом, який за минулі роки став набагато популярнішим, ніж традиційне таксі. Також значної популярності набула доставка їжі з ресторанів та продуктів харчування з магазинів. Ці сервіси зручні і для замовників послуг, і для партнерських водіїв та кур'єрів, які таким чином можуть підзаробляти у зручний для себе час. 

Цікаво те, що відносно нова сфера on-demand витримала вкрай скрутну для всіх ситуацію на початку повномасштабного вторгнення рф в Україну набагато стійкіше, ніж традиційні компанії. Через війну мусили закритися чи призупинити роботу чимало компаній, які не могли працювати в стандартному режимі. Однак on-demand-команди завдяки своїй технологічності зуміли продовжити роботу майже без змін, адже в цій індустрії немає прив'язки до конкретного офісу – люди можуть працювати з будь-якої точки світу, потрібен лише ноутбук, під'єднаний до Інтернету. У маркетплейсів не відбулося такого колапсу, як у компаній, працівники яких роз'їхалися Україною та світом. 

Наша команда не припиняла свою роботу ні на день. Ми вирішили, якщо є ресторани, які працюють, якщо є люди, які готові доставляти їжу іншим, якщо є люди, яким необхідна доставка, – то чому б нам не працювати й далі? Звісно, на початку війни ми просили замовляти їжу лише в разі крайньої необхідності, щоб зайвий раз не наражати кур'єрів на небезпеку.

Що таке компанії on-demand, як вони зберегли бізнес під час війни та допомагають українцям

Волонтерство за принципом on-demand

Ба більше, завдяки налагодженій системі зв'язків, завдяки нашим контактам з багатьма ресторанами і кур'єрами ми змогли не лише продовжувати роботу, а й створили нові волонтерські сервіси. Якби індустрії on-demand не існувало, це було б неможливо. 

Саме так було створено багато волонтерських проєктів, серед яких, зокрема,  ініціатива «Герої доставки» – благодійний проєкт Bolt Food, який дав можливість бажаючим реєструватися кур'єрами-волонтерами й безкоштовно розвозити їжу та ліки тим, хто їх потребує. Завдяки нашим контактам ми створили базу волонтерів, залучили ресторани наших партнерів. Крім того, власними силами й за допомогою партнерів ми знаходили людей, які потребували їжі з доставкою додому. Таких людей виявилося багато, але ми змогли закрити цю потребу: організували безкоштовну доставку від ресторанів-волонтерів із допомогою кур'єрів-волонтерів. Bolt Food у цьому проєкті виконував функцію з'єднувальної ланки, яка лежить в основі ідеї on-demand-економіки. Таким чином ми створили новітній волонтерський on-demand-проєкт – за принципами сфери, яка існувала в мирних умовах як бізнес. Ми використали всі основні переваги on-demand-індустрії: технологічність, діджиталізацію, логістичні зв'язки, можливість легко залучати кур'єрів та ресторани до нашої платформи. Відтак ми змогли ефективно допомагати країні під час війни. 

Отже, повертаючись до початку,  on-demand-економіка – це економіка за запитом. Саме компанії з цієї індустрії швидко реагують на зміну запиту та потреб  користувачів і вдало підлаштовуються під них. Під час війни, коли є гострий запит на соціальні та волонтерські ініціативи, ми, представники on-demand-сфери, першими відреагували і знайшли рішення, аби закрити потребу людей і при цьому зберегти бізнес і навіть продовжувати зростання. 

3618

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите Ctrl+Enter.

Добавить комментарий

Загрузить еще

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: